Четири предизборни кампании се проведоха през 2021 г. Същата година

...
Четири предизборни кампании се проведоха през 2021 г. Същата година
Коментари Харесай

Партиите с 11 млн. лева загуби след четирите предизборни кампании през 2021 година

Четири предизборни акции се организираха през 2021 година

Същата година на българската политическа сцена е имало 127 партии, като 124 от тях са подали годишни финансови доклади пред Сметната палата. Доколко дейни са били те и в какво са вложили средства, ще представим в актуалната обява.

Екипът на Институт за развиване на обществената среда следи тематиката за партийното финансиране в развиване.

И тази година събрахме, обработихме и анализирахме информацията от финансовите доклади на партиите в страната.

Както стана ясно от ни материал, приходите на партиите през 2021 година възлизат на 38 391 735 лева

За същия интервал обаче, политическите централи са отчели разноски за 49 203 486 лева Така, партийните каси в изборната година бележат обилни финансови загуби от съвсем 11 млн. лева

Разходите съгласно законодателството

Четири са главните категории разноски, които централите могат да вършат съгласно настоящото законодателство. Законът за политическите партии (ЗПП) показва, че средства могат да се употребяват за подготовка и присъединяване в избори, за работата на политическите структури, за провеждането на мероприятия и „ за други, присъщи за активността на партията разходи”. Какви обаче са тези други разноски, не е посочено в ЗПП. Затова партиите включват в тази категория всевъзможни свои разходи.

В допълнение, формата за обявление на политическите финанси не е съобразена със спецификата на активността политическите субекти (тя е основана на общите условия на Закона за счетоводството). Това прави мъчно проследими разноските на партиите. Системен недостиг е неналичието на разбивка за методите, по които се разходва държавната дотация.

Партийните разноски през 2021 година

Подаден финансов доклад надалеч не значи, че в него партиите са показали доходи или разноски. Както към този момент посочихме, 49 203 486 млн. лева са регистрираните общи партийни разноски. 48 обединения (или 39%) не са показали изхарчени средства. Изцяло нулеви доклади (без никакви доходи и разходи) са подали 40 от записаните партии. Така в изборната 2021 година се оказва, че една трета от политическите субекти не са функционирали въобще – не проявявайки интерес нито към парламентарни, нито към президентски избори. През 2023 година предстоят локални избори и ще стане ясно дали те ще са причина за партийна активизация на локално равнище.

От докладите излиза наяве, че 43 от партиите са на загуба през 2021 година Най-голяма загуба от всички партии бележи парламентарно показаната ГЕРБ – 7 240 000 лева, следвани от Движение за права и свободи – 1 702 000 и Воля – 1 450 000 лева От патриотичните обединения единствено АТАКА бележи позитивен финансов резултат от 15 хиляди лева

Съгласно партийните разноски най-голямото перо през 2021-а година е било за административни услуги – съвсем 22.5 млн.лв. На второ място се подреждат „ други, присъщи за дейността” разноски. В тази прекомерно обща категория са регистрирани 12.3 млн.лв. Какво обаче се включва в това перо не може да стане ясно, тъй като както отбелязахме в ЗПП липсва формулировка на това кои са тези други, присъщи за активността разноски.

Така този недостиг дава опция на политическите субекти да отнасят към това перо необятен кръг от разноски, измежду които и пътувания до разнообразни дестинации в чужбина, за настаняване в хотели, дарове за партийни водачи и други

Някои политически обединения са обособили разноските си за избори като обособена категория в докладите. Това обаче не е процедура за всички партии, като част от тях са включвали харчовете си за акциите към административните разноски или тези за регламентирана активност.

Основната част от показаните разноски са направени от партиите и обединенията, които са били част от Народното събрание през 2021 година Настоящите 7 парламентарно показани субекта да вземем за пример са отчели разходи в размер на 36 804 000 лева или 75 % от общите партийни разноски за предходната година. Най-голяма тежест още веднъж имат средствата отделени за административни услуги – 16.6 млн. лева Графиката по-долу демонстрира в детайли разпределението на разноските на настощящите парламентарни обединения:

Впечатление вършат сумите, които обединенията са отделили в категория „ Дарения”. Тя попада към разноските за активността на политическите партии. С пари за дарения са се разделили от ГЕРБ, ИТН, Да България, ДСБ и Движение за права и свободи. Най-много са регистрирани от Да България – 2.7 млн. разноски за дарения. От докладите обаче не излиза наяве за какви дела или акции са отишли тези суми.

Декларираните данни демонстрират, че извънпарламентарните партии са отчели разноски за общо 12 399 486 лева. По-долу може да видите в детайли систематизиране на разноските на извънпарламентарните партии:

Графиката демонстрира, че разноските за избори, които извънпарламентарните партии са създали, са със доста по-голям дял, от този при обединенията в 47-то Народно заседание. Това в огромна степен се дължи на милионите, изхарчени от ВОЛЯ, Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ в акциите от 2021 година, които обаче не получиха посланичество в сегашния парламент.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР