Четири пребити жени в Пловдив само за последните два дни

...
Четири пребити жени в Пловдив само за последните два дни
Коментари Харесай

Увеличават се случаите на насилие в Пловдив - само за два дни има 4 пострадали жени

Четири пребити дами в Пловдив единствено за последните два дни. Насилниците са млади мъже. Една от жертвите е в кома, а другата е с фрактура на ребрата и спукан далак. Данните изнесоха от прокуратурата в Пловдив, откъдето означават, че сходни случаи на домашно принуждение стават все по-чести и по-жестоки. Извършителите са арестувани.

От началото на годината до 30 ноември – 20 дами са изгубили живота си в изискванията на домашно принуждение. Случаите, в които не се стига до съдбовен излаз са неведнъж повече. Доказателство за това са последните 4 побоя над дами в Пловдив. Жена на 95 години е в кома, пребита от внука си, някогашен служител на реда. Млада жена е болница,пребита грубо от ревностния си брачен партньор.

Травмите, които остават са освен за пострадалите, само че доста постоянно и за техните деца, тъй като сцените на принуждение се разиграват и в тяхно наличие, са освен физически, само че и психически. Жертвите нормално са държани в някаква взаимозависимост. От боязън и позор те не желаят да свидетелстват против причинителите, които са техни съпрузи, братя, синове или внуци.

Според експертите би трябвало интензивно да се работи във връзка с предварителната защита, като учениците и младежите би трябвало да са особена фокус група, тъй като в 90 % от случаите хората, които насилват като възрастни са били жертва или очевидци на принуждение като като деца.

В продължение на месеци прочут пловдивски предприемач следи брачната половинка и децата си благодарение на устройства за местонахождение в телефоните им. Яростта му прераства в директна експанзия нощес, когато се прибира и вижда брачната половинка си да приказва по различен уред, на който няма приложения за подслушване.

" Взима една тенис ракета и стартира да я бие, в резултат на побоя голям брой хематоми, фрактура на две ребра, спукано дясно тъпанче, разкъсан далак ", изясни Атанас Илиев – наблюдаващ прокурор.

Насилникът редовно заключвал брачната половинка си и двете им деца. След побоя тя съумяла да избяга и благодарение на приятелки стигнала до болничното заведение.

" Лекарят я познава тъй като 2018 тази същата жена е била при него и е декларирала, че е паднала по стълбите ", разяснява наблюдаващият прокурор.

Жена на 95 години е в кома в болница, откакто внукът ѝ я пребил два пъти в границите на няколко часа. Извършителят постоянно употребявал алкохол. По неофициална информация той е някогашен служител на реда, дисциплинарно отхвърлен от работа преди няколко години.

" На 14-ти през нощта към три часа. Между двамата още веднъж избухнал скандал, в резултат на което мъжът още веднъж нанесъл побой, този път доста по- нескончаем и по-жесток, след което оставил баба си и се върнал в стаята си ", сподели Нено Димов - наблюдаващ прокурор.

Жената била открита от гледачката на идната заран в безпомощно положение и цялата в кръв.

Според психолози аргументите за възходящите случаи на домашно принуждение се дължат на изменена ценностна система и възходяща неустановеност.

" От началото на годината до 30 ноември имаше 20 дами, които бяха изгубили живота си, а другите са неведнъж повече, популярност Богу, без подобен резултат ", споделя психологът Невена Божилова.

Трябва да има и смяна в метода към наказаните насилници, до момента в който изтърпяват наказванията си, разясняват още психолози.

" Да, има насилствени форми на някаква психотерапия. Защото индивидът ще излежи някакаво наказване или ще понесе санкцията, само че той излизайки ще свърши същото, тъй като той по този начин действа ".

От прокуратурата приканват жителите да не остават безучастни и да подават сигнали.

" Ако открият че техни близки, съседи се държат необичайно, че са жертва на домашно принуждение, че имат синини, дано алармират органите на реда и прокуратурата тъй като колкото по-рано стартираме дейности може би няма да се стигне до там дамата да е в кома, другата жена да й вадят далака сега ".

Трима от причинителите са арестувани за 72 часа. Срещу четвъртия се събират още доказателства за покачване на обвинявания.

*Предупреждение: Кадрите във видеото са с сензитивно наличие

Репортер: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР