Четири постоянни проблема на ЕС все още преследват блока. Всяка

...
Четири постоянни проблема на ЕС все още преследват блока. Всяка
Коментари Харесай

Четири постоянни проблема на ЕС преследват блока

Четири непрекъснати казуса на Европейски Съюз към момента преследват блока. Всяка година Европейската комисия прави обзор на положението на Европейски Съюз и президентът изнася тирада пред Народното събрание. Основните въпроси тази година са същите като през 2020 година, написа " Дойче веле ".

Резултатите от скорошно изследване на Евробарометър, поръчано от самия Европейски съюз, са ясни: Гражданите в блока считат, че главните въпроси, които би трябвало да се решат, са пандемията от Коронавирус, изменението на климата, опазването на здравето, икономическото състояние и общественото неравноправие. Това са тематиките, които ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще прегледа във второто си послание за положението на Съюза пред Европейския парламент, до момента в който прави обзор на достиженията през миналата година и афишира нови ограничения.

Пандемия

В момента в Европа има задоволително ваксини против COVID-19, само че с наближаването на есента, процентът на имунизации към момента е прекомерно невисок. Целта да се подсигурява, че 70% от възрастните са били имунизирани е реализирана, само че това не е задоволително предвид на мощно заразния вид Делта. Освен това процентът на имунизации варира доста в другите страни -членки на Европейски Съюз, от единствено 20% в България до съвсем 90% в Малта.

Европейската комисия ще би трябвало да работи по това през идващите месеци, съобщи комисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес пред DW. Фон дер Лайен към този момент започва нова организация на Европейски Съюз - Европейският орган за реагиране при изключителни обстановки в опазването на здравето (HERA), която ще има за цел по-добро предугаждане и надзор на епидемиите в бъдеще. Той ще се опита да ограничи настоящия некоординиран метод, при който 27-те държави-членки ползват разнообразни стандарти и ограничения.
 Европейска комисия предизвести за връщане на граници в Европейски Съюз поради Covid от есента
Европейска комисия предизвести за връщане на граници в Европейски Съюз поради Covid от есента

Увеличават се случаите, страни като България изостават с имунизацията и това е причина за ограничавания

Икономика

Едно директно разследване от пандемията е невиждан спад в стопанската система, на който Урсула фон дер Лайен възнамерява да отговори с невиждана стратегия за възобновяване. Внедряването на фонд за възобновяване от 750 милиарда евро, който за първи път ще бъде финансиран със взаимен дълг, ще бъде в центъра на икономическата политика на Европейски Съюз през идващите години.

Тъй като болшинството от жителите на Европейски Съюз настояват, че са претърпели стопански загуби вследствие на пандемията, упованията на Европейски Съюз и тази стратегия за възобновяване са огромни. Но това носи и опасности, защото държавите-членки ще поемат повече задължения, а инфлацията ще се увеличи. Дебатът за това по какъв начин да се оправим с това внезапно нарастване на дълга във всички държави-членки към този момент стартира.

Изменение на климата

Комисията желае огромна част от парите от фонда за възобновяване да отидат за " зелени " вложения. Идеята е, че " Зелената договорка " на Европейски Съюз ще трансформира Европа в първия безпристрастен във връзка с климата континент без обилни излъчвания на CO2 до 2050 година

Урсула фон дер Лайен съумя да реализира тази амбициозна цел. Сега задачата е да се реализира преходът към възобновими източници, електромобилност и модерни цифрови работни места с цялостен набор от закони и ограничения. Все още не е ясно доколко всяка държава-членка ще би трябвало да понижи нездравословните газове и по какъв начин ще бъдат реализирани задачите.

Кохезия

Разделящите сили в границите на Европейски Съюз се усилват. Все повече полското и унгарското държавно управление се съпротивляват на опитите на Комисията и Европейския съд да предотвратят ерозията на правовата страна в техните страни.

Изглежда, че не всички държави-членки имат еднообразно усещане за това какво съставляват европейските полезности и съществени права. Това е изключително явно във все по-хомофобската политика на Полша, Унгария и някои други по-нови държави-членки.

Въпросът за солидарността на Европейски Съюз във връзка с миграцията също остава неуреден. В целия свят обществата са надълбоко разграничени от това по какъв начин да се оправят с мигрантите и търсещите леговище, като все по-голям брой от тях евентуално ще идват от Афганистан в бъдеще.

Комисията изостави всякаква вяра за механизъм за систематизиране и вместо това се концентрира повече върху обезпечаването на външните граници и предотвратяването на имиграцията. Остава да забележим какви нови оферти може да направи Урсула фон дер Лайен в това отношение, само че най-малко ще може да се позове на " Конференцията за бъдещето на Европа ", която към този момент е в ход с присъединяване на жители и ще показа резултатите напролет на 2022 година

Сравнявайки проблемите през септември с тези, разисквани предходната година в първата тирада на Урсула фон дер Лайен за положението на Съюза, наподобява, че те са на практика идентични и проблемите са също толкоз огромни. Но ръководителят на Комисията ще се опита да показа стъпките, които в този момент са подхванати за определяне на политика в региона на климата, основаване на фонд за възобновяване и поощряване на дигитализацията на стопанската система като пътища към по-добро бъдеще.

Речта й пред Европейския парламент в сряда сутринта ще бъде последвана от просторен спор, който започва политическия сезон както в Страсбург, по този начин и в Брюксел след лятната почивка. Въпреки това няма да има действителен прогрес в законодателството, до момента в който не приключат изборите в Германия, най-голямата страна членка на блока, и до момента в който не бъде основано настоящо съдружно държавно управление.
 Съществуват ли същински
Съществуват ли същински " европейски " или " западни " полезности?

Опасно e да се разчита на Европейски Съюз " полезности " в юридически контекст
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР