Четири пети от сезонните работници в България с разрешения за

...
Четири пети от сезонните работници в България с разрешения за
Коментари Харесай

Четири пети от чуждестранните сезонни работници в България са украинци

Четири пети от сезонните служащи в България с позволения за работа от Агенцията по заетостта, са жители на Украйна. Това заяви Агенцията по заетостта в отговор на питане на " Дневник ". На второ място е Молдова, само че с едвам 4% от издадените позволения.

От началото на 2017 година до 25 август е записана сезонна претовареност до 90 дни на 3 215 чужденци, жители на трети страни по подадени 571 заявления на работодатели, сочат данните на организацията.

Повечето от разрешенията са издадени на работодатели от туристическия бизнес от морските курорти, а настояванията от планинските курорти са единични. Има поръчки и за претовареност в бранш " Селско стопанство ". Няма отказани претенции.

По данни на Национален статистически институт за второто тримесечие са заетите в хотелиерството и ресторантьорството са 176.7 хиляди души, което значи, че вносът на работна ръка покрива под 2% от работните места, даже в случай че се одобри, че всички позволения са издадени единствено в туризма.

Преди ден Националният статистически институт заяви, че най-вече се оплакват от дефицит на работна ръка работодателите от индустриалното произвеждане.

От началото на годината до края на предходната седмица са издадени и 125 " сини карти " на чужденци. Преобладават жители на Русия, Украйна, Индия, Китай, Македония и Съединени американски щати. Професиите са IT-специалисти, инженери, мениджъри. 65 решения са издадени за длъжности в IT-сектора, включени в Списъка на специалностите, за които има дефицит на висококвалифицирани експерти.

През предходната година са били издадени 195 " сини карти ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР