Четири от селата на община Тунджа“ ще придобият нов артистичен

...
Четири от селата на община Тунджа“ ще придобият нов артистичен
Коментари Харесай

Нов артистичен облик ще придобият четири тунджански села

Четири от селата на община „ Тунджа “ ще придобият нов артистичен образ след реализацията на плана „ Творческа резиденция „ Тунджа “ – маркетинг и разпространение на локалното завещание със средствата на изкуството, фолклора и традициите “. Това стана ясно на встъпителната конференция по плана, която се организира в огромната зала на общината.

По плана, който е на стойност 29 300 лева без Данък добавена стойност, е планувано да бъдат проведени и извършени 3 пленера за млади създатели и един уъркшоп в 4 села от територията на МИГ-Тунджа - с. Болярско, с. Видинци, с. Маломир и с. Стара река. Чрез тях по новаторски метод ще се разпространява изкуството на създателите със международна популярност, които са с тунджански корен - Георги Попов - Джон, Иван Колев - Болярски и проф. Иван Димов. По време на пленерите в родните села на създателите ще бъдат основани по три огромни произведения навън върху фасадите на публични здания или в други пространства, които ще интерпретират тяхното творчество и локалния нюанс и специфики. Заключителният уъркшоп ще бъде извършен в с. Стара река, където ще бъдат основани три нови арт - плана за визуализация на публични пространства, ще бъдат обособени тематични щандове, представящи творбите от пленерите, ще има открита сцена и ревю „ От „ Тунджа “ с обич “, което ще предлага артикули и услуги от територията на МИГ- Тунджа.

Целите на плана включват и популяризация на основаните креативните артикули от младите създатели, с цел да се увеличи атрактивността и известността на тунджанските села.

Кметът на община „ Тунджа “ Георги Георгиев изрази удовлетворение, че стартира работа по още един план на общината, който разпространява локалното културно завещание по новаторски метод. Той акцентира, че в плана си дават среща колорита на изкуството и колорита на тунджанското село, в което са съхранени обичаи и локални специфики и изрази вяра, че след реализацията му четирите тунджански села ще имат още по-неповторим образ.

Гости на встъпителната конференция бяха и ръководителят на Общински съвет „ Тунджа “ – Нели Славова, зам.-кметовете Димитър Димитров и Татяна Стоева и секретарят на общината Галина Иванова.

Срокът за осъществяване на дейностите по плана е до 30 юни 2023 година Той се осъществя по подмярка 19.2 „ Прилагане на интервенции в границите на тактики за водено от общностите локално развиване “ на мярка 19 „ Водено от общностите локално развиване “, финансиран от Държавен фонд „ Земеделие “ посредством МИГ – Тунджа.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР