Четири милиона лева се отпускат по ОП Региони в растеж“

...
Четири милиона лева се отпускат по ОП Региони в растеж“
Коментари Харесай

Планетариумът в Смолян ще бъде модернизиран с 4 милиона лева

Четири милиона лв. се отпускат по Оперативна програма „ Региони в напредък “ за рационализация на Планетариума. Освен цялостна реорганизация, ще бъде инсталирано и ново съоръжение в звездната зала.

„ Тежка беше предходната година за нас. На няколко пъти се постановяваше да затваряме, поради епидемиологичната конюнктура. Имахме обаче и много натоварен интервал. Към момента още веднъж сме затворени. И не се обрисува да отворим в околните месеци. Този път е, защото тече подготовка за реализацията на огромен план, който чакаме в последните години “, изясни Марияна Хаджигенчева, шеф на Планетариума в Смолян.

През тази година ще се случат четири затъмнения – две слънчеви и две лунни. Това е най-малък брой затъмнения, който може да се случи за година. За страдание те няма да могат да бъдат следени от нашата страна. Това съобщи в изявление за Радио Пловдив Марияна Хаджигенчева, шеф на Планетариума с астрономическа обсерватория в Смолян.

На 26 май е първото лунно затъмнение, а второто е на 19 ноември. Слънчеви затъмнения ще следим на 10 юни и на 4 декември.

Марияна Хаджигенчева означи още, че Меркурий тази година ще бъде назадничав три пъти.

„ Нека хората да не се опасяват от това, тъй като той е толкоз постоянно назадничав, че не си коства да живеем в боязън “, разясни още директорката на Планетариума в Смолян.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР