Четири милиона лева повече са предвидени в Бюджет 2024 за

...
Четири милиона лева повече са предвидени в Бюджет 2024 за
Коментари Харесай

1563 деца са родени у нас през 2022 г. след инвитро процедури

Четири милиона лв. повече са планувани в Бюджет 2024 за действия по асистирана репродукция.

" От 1 април 2009 година цената на една инвитро процедура е 5000 лв. и досега не е обновена, макар че всички неща в живота се трансформираха - медикаментите, оборудването и квалификацията на лекарите. От целия свят девойките и момчета се връщат при нашите експерти да вършат процедури. Тези 20% нарастване на цената на инвитро процедурата - от 5000 ще стане 6000. 20% е рационална граница, ще се оправим на този стадий ", съобщи шефът на Центъра на асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването д-р Мария Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

От 2018 година са трансформирали правилника и финансират 4 инвитро процедури, както и заледяване на яйцеклетки на онкоболни девойки. 4 опита за асистирана репродукция, без значение дали са в една година, до навършване на 43-годишна възраст на момичето, посочи доктор Георгиева.

От думите ѝ в студиото на  " България заран "  стана ясно още, че с малко са се нараснали претендентите за инвитро процедури у нас. 

" През 2022 година са финансирани 4774 процедури, което е с 3% нарастване по отношение на 2021 година Миналата година са родени 1563 деца след инвитро процедури. За тях са изплатени 19,086 млн. Опитваме да убедим държавното управление да бъдат отпуснати повече средства за тази активност ", уточни доктор Мария Георгиева.

Тя моли към всички младежи да не бавят процедурите и да търсят експертите по репродуктивно здраве.

" Млади девойки, вашето биологично предопределение е да бъдете майки. Не отлагайте. 60% от сполучливите опит са първите опити. Това ясно приказва, че възрастта има значение ", акцентира доктор Георгиева.

Гостът добави, че НПО-тата разпространяват активността на Центъра на асистирана репродукция. Според шефа на Центъра на асистирана репродукция, хората с репродуктивни проблеми у нас не срещат административни спънки, само че за тях е мъчно да се вземе решение да се тръгне по този път.

" В дребното градче това надали не се счита за стигма. Сключваме контракти с клиниките по репродуктивна медицина и тази година сме сключили 27 контракта за осъществяване на дейностите, които финансираме. Половината от тези клиники са в София, останалите са в други градове ", сподели още доктор Георгиева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР