Четири милиона деца в Пакистан нямат безопасна вода, година след смъртоносните наводнения

...
Една година след катастрофалните наводнения, опустошили части от Пакистан, около
Коментари Харесай

Една година след катастрофалните наводнения, опустошили части от Пакистан, около 4 милиона деца в южноазиатската държава остават без достъп до безопасна вода, предупреди агенцията на ООН за децата.

В прессъобщение от петък УНИЦЕФ каза, че според него има 8 милиона души в страната, около половината от които са деца, които продължават да живеят в засегнати от наводнения райони без чиста вода.

„Уязвимите деца, живеещи в засегнатите от наводненията райони, преживяха ужасяваща година“, каза в изявлението Абдула Фадил, представител на УНИЦЕФ в Пакистан.

„Те загубиха близките си, домовете и училищата си. Тъй като мусонните дъждове се завръщат, страхът от ново климатично бедствие става все по-голям. Усилията за възстановяване продължават, но много от тях остават недостигнати, а децата на Пакистан рискуват да бъдат забравени.

Деца играят в бежански лагер за хора, разселени от мусонни наводнения, в района на Карачи на провинция Синд, Пакистан, в неделя, 21 май 2023 г. Деца играят в бежански лагер за хора, разселени от мусонни наводнения, в района на Карачи на провинция Синд, Пакистан, в неделя, 21 май 2023 г. Асим Хафиз/Блумбърг/Гети изображения

Наводненията, причинени от рекордни мусонни дъждове и топящи се ледници в северните планински райони на Пакистан миналата година, отнеха живота на близо 1600 души – повече от една трета от които бяха деца – и засегнаха около 33 милиона повече.

Наводненията потопиха една трета от страната, като силата на придошлата вода отнесе домовете, оставяйки десетки хиляди блокирани на пътя без храна за ядене или чиста вода за пиене.

Около 30 000 училища, 2000 здравни заведения и 4300 водоснабдителни системи са повредени или унищожени, каза УНИЦЕФ.

„Бедствието, свързано с климата, задълбочи вече съществуващите неравенства за децата и семействата в засегнатите райони“, се казва в изявлението на УНИЦЕФ. „Една трета от децата вече бяха извън училище преди наводненията, недохранването достигаше извънредни нива, а достъпът до безопасна питейна вода и канализация беше тревожно нисък.“

Когато наводненията започнаха да намаляват, множество болести, свързани с водата, започнаха да заразяват хиляди – много от които бяха деца. Родителите отчаяно се опитват да потърсят помощ, тъй като децата им се заразяват с диария, дизентерия, треска от денга и малария.

Вътрешно разселени деца, засегнати от наводнения, посещават мобилен училищен клас близо до импровизиран лагер в засегнатия от наводненията район Дера Аллах Яр в област Джафарабад на провинция Белуджистан на 9 януари 2023 г. Вътрешно разселени деца, засегнати от наводнение, посещават мобилен училищен клас близо до импровизиран лагер в засегнатия от наводненията район Дера Аллах Яр в област Джафарабад на провинция Белуджистан на 9 януари 2023 г. Fida Hussain/AFP/Getty Images

Наводненията дойдоха, когато Пакистан вече се бореше с тежка икономическа криза, което допълнително усложни икономическата мизерия на милиони, тласкайки семействата към бедност и оставяйки много хора неспособни да си позволят основни неща като храна, гориво и лекарства.

Затрудненото положение на страната беше допълнително усложнено от политическите сътресения, които обхванаха нацията през последните месеци след като бившият премиер Имран Хан беше арестуван по обвинения в корупция, което предизвика смъртоносни протести.

Хан беше драматично свален от власт с вот на недоверие миналата година след множество обвинения в лошо управление, включително лошо икономическо управление. Той твърди, че обвиненията срещу него са политически и се управляват от мощната армия на страната.

Миналия месец Международният валутен фонд (МВФ) одобри спасителен план от 3 милиарда долара за Пакистан, давайки на страната с парични затруднения момент на отсрочка в тази бурна година.

Доскоро правителството налагаше строг контрол върху вноса и изтичането на долари, което задушаваше дейността на частния сектор, според доклад от април на Световната банка.

Но едно от условията на заема от МВФ беше Пакистан да позволи на страната да се върне към пазарен обменен курс, „което предполага, че властите сега имат ограничено пространство или апетит за валутна интервенция“, според Shivaan Tendon, нововъзникващ азиатски икономист в Capital Economics.

Анализаторите казват, че това може да е допринесло за срива на пакистанската рупия тази седмица, като валутата в момента се търгува на 301 за щатски долар.

„Виждаме неприятните последици от паниката, когато условията на МВФ принуждават правителството да отвори търговията“, каза Стивън Инес, управляващ партньор на SPI Asset Management.

Tendon също каза, че страната вижда по-висок внос, което „вероятно е оказало известен натиск върху валутата, тъй като търсенето на [щатски] долари се е повишило“.

„Изглежда има няколко фактора“, каза той пред CNN.

„Няколко валути на нововъзникващите пазари бяха подложени на натиск, тъй като активите, деноминирани в долари, станаха по-привлекателни поради скока в доходността на американските облигации. Пакистанската рупия е особено уязвима към избягване на риск сред инвеститорите поради повишената инфлация, неблагоприятната фискална динамика и големия недостиг на външно финансиране.

Междувременно нивото на бедност в Пакистан е достигнало удивителните 21,9%, обхващайки повече от една пета от населението, според данни на МВФ.

Деца берат зеленчуци от водата на наводнен пазар след проливен дъжд в Лахор на 26 юни 2023 г. Деца берат зеленчуци от водата на наводнен пазар след проливен дъжд в Лахор на 26 юни 2023 г. Ариф Али/AFP/Getty Images

Смазващата бедност накара мнозина да избягат от нацията. Широко разпространеният глад и растящите цени са причинили стрес, безпокойство и отчаяние. През април, по време на свещения за исляма месец Рамадан, стотици хора се наредиха на опашка по улиците за една торба безплатно брашно, което доведе до смъртоносни блъсканици и хаос.

УНИЦЕФ също предупреди по-рано този месец, че последиците от климатичната криза и други екстремни метеорологични явления имат опустошително въздействие върху децата в Южна Азия.

Близо половин милиард деца в региона са изложени на екстремно високи температури, тъй като животозастрашаващите горещи вълни, причинени от климатичната криза, стават по-силни и по-чести, се казва в съобщението.

Неговият анализ на данни от 2020 г. показва, че приблизително 460 милиона деца в страни, включително Афганистан, Индия и Пакистан, са били изложени на температури, при които 83 или повече дни в годината са надвишавали 35 градуса по Целзий (95 по Фаренхайт) – което прави Южна Азия най-тежко засегнатия регион за тези под 18 години.

Фадил от УНИЦЕФ каза, че агенцията е призовала правителството на Пакистан и неговите партньори да „увеличат и поддържат инвестициите в основни социални услуги за деца и семейства“.

Той добави: „Не можем да забравим децата на Пакистан. Водите от наводненията си отидоха, но проблемите им остават в този климатично нестабилен регион.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР