Четири месеца преди председателството на ЕС спешните дейности по закъснялата

...
Четири месеца преди председателството на ЕС спешните дейности по закъснялата
Коментари Харесай

Без търг "Галчев" ще изгради системата за сигурност в НДК за 12 млн. лв.

Четири месеца преди председателството на Европейски Съюз " незабавните " действия по закъснялата подготовка не престават, а чувството за безпорядък господства

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Поръчката за нощувки по време на председателството притегли едвам три предложения
8 авг 2017 27 юли 2017

Строителната компания " Галчев инженеринг ", която ремонтира постройката на НДК за 17 млн. лв., ще получи и 12 млн. лева, с цел да сложи и единна система за сигурност в постройката, като част от дейностите са по подготовката за българското председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 година Дружеството " Национален замък на културата - конгресен център " разпорежда поръчката не с търг, а с директно договаряне поради неналичието на време, излиза наяве от обявлението на сдружението. В него написа, че възложителят е подхванал " незабавни ограничения ", с цел да приключи плана в период, което не би било допустимо, в случай че бъде разгласен открит конкурс. В обявлението се споделя и че системата за сигурност ще покрие условията на Министерството на вътрешните работи и Националната работа за защита.

Така четири месеца преди председателството " незабавните " действия по закъснялата подготовка не престават, само че чувството за безпорядък господства, откакто през юни абсурдът към харченето на средствата за ремонта на НДК връхлетя властта и костваше поста на изпълнителния шеф на сдружението Мирослав Боршош.

Нищо не е наред

През август предходната година НДК получи 17 млн. лева за ремонт на постройката и подготовка за председателството на Съвета на Европейски Съюз, които бяха разпределени в три съществени публични поръчки - за доставка на конгресно-конферентна техника, за планиране и преустрояване на постройката на НДК и за строителен контрол на ремонта. Трите са извоювани надлежно от " Динакорд България ", " Галчев инженеринг " и " С консулт " ЕООД.

В началото на лятото обаче министърът по председателството Лиляна Павлова разгласи подозрения дали средствата се харчат по предопределение, а в това време се оказа, че разноските на сдружението се ревизират от прокуратурата. Впоследствие абсурдът се развихри, започнаха инспекции на краткотрайна комисия в Народното събрание, Сметната палата, Агенцията за финансов контрол, а на в това време отдръпналия се от поста Боршош бяха повдигнати две обвинявания.
Одит, поръчан от районното министерство, пък сподели редица нарушавания - поръчките са имали неразбираеми критерии, оценени са от некадърно жури и са движени напред макар процедурните нарушавания, установяват инспекторите.

Продължаваме напред

Същият одит разкри и че спечелилият в търга за преустрояване на постройката на НДК - " Галчев инженеринг ", е трябвало да бъде отхвърлен още при започване на търга, тъй като е предложил цена с 2.5 млн. лева по-висока от прогнозната стойност на ремонта от 14 млн. лева Освен тези средства в контракта се плануват и 5 млн. лв. за спомагателни разноски. В края на юли министърът на културата Боил Банов, който е принципал на сдружението, заяви, че за ремонта ще бъдат нужни още 3 млн. лв.. Така с новите 12 млн. лв. за системата за сигурност общата сума, която " Галчев инженеринг " ще получи за подготовката на постройката за председателството, ще доближи 37 млн. лв..

Предметът на публичната поръчка включва създаване на система, която да реализира мониторинг и обявяване в действително време при положение на терористичен акт, видеонаблюдение, надзор на достъпа в постройката и СОТ система. В сумата са включени и други действия като възобновяване на пожароизвестителна система и нужната техника за безжична мрежа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР