Четири лица, между които и иманяр и служител на ДАНС,

...
Четири лица, между които и иманяр и служител на ДАНС,
Коментари Харесай

Българи били купувачите в осуетената от ГДБОП сделка за златно съкровище

Четири лица, сред които и иманяр и чиновник на ДАНС , са упрекнати по аферата с продажба на златно богатство - две гривни, торква и златен венец.
Те са хванати в миг на договорка - като интерес факт е, че единствено за златния венец от 400 гр. договорката е предвиждала 2 млн. евро . Купувачите са български жители и са хванати до Симеоновгра д, уточни разгласи заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Спецпрокуратурата.

Според прокуратурата става въпрос за проведена незаконна група, за занимаваща се с търговия на културно-исторически полезности .

До този миг са направени експертни информации на откритите движимости, които са културно-историческа полезност . Извършено е и лабораторно проучване, тъй че и представителите на Археологическия институт не могат да се съмняват, че са истински, само че и от тях ще бъде осъществена експертиза.

 Снимка 383085
Източник:

По досъдебното произвеждане няма съображение към този миг да се съмняваме, че те са достоверни , посочи Гешев.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов изясни, че по случая оперативна информация е била получена в края на юли месец тази година. Според него по-добрият вид бил да продадат златото в България, а не зад граница.

На иманяря ще бъде импортирано искане за задържане под стража. За случая ще бъде известено и КПКОНПИ, които би трябвало да предприеме законовите си пълномощия, закани се Гешев. " Ние ще работим, с цел да разберем къде още би могло да се съхраняват такива движимости ", даде обещание Гешев.

По въпроса за присъединяване на чиновник на ДАНС в договорката заместник-председателят на организацията Николай Ненков разясни, че арестуваният е дълготраен чиновник. Той е координирал срещата с възможните купувачи.

Александър Трайков от Националния археологически институт посочи, че съгласно данните на този стадий става въпрос за находки от втората половина на четвърти век преди Новата епоха. В България мога да се видят още четири венеца от този интервал.

Гешев пошегува, че като е постъпил на работа като началник на спецпрокуратурата, залата за конференции е била цялостна с автомати. Гешев се похвали с положителния резултат при взаимните интервенции с ДАНС и ГДБОП до този миг. Планира се през ноември да има и експозиция на избавеното от службите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР