Четири компании, производители на лекарства, се изправят днес пред съда

...
Четири компании, производители на лекарства, се изправят днес пред съда
Коментари Харесай

Започва дело срещу "Джонсън & Джонсън" в САЩ

Четири компании, производители на медикаменти, се изправят през днешния ден пред съда по заведено от няколко огромни окръга в щата Калифорния дело за предизвикателство на всеобщо потребление на опиоиди, подвеждащо обозначавани като болкоуспокояващи средства, съобщи Ройтерс.

Делото против Johnson & Johnson, Teva Pharmaceutical Industries Ltd , Endo International PLC и AbbVie`s Allergan unit е едно от хилядите, заведени от обособени щати и локални управляващи в Съединени американски щати. Ищците упорстват за търсене на отговорност от фармацевтичните компании за рецесията с потреблението на медикаменти. Според американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите в интервала 1999-2019 година опиоидите са довели до гибелта на близо 500 000 души в Съединени американски щати в следствие от свръхдоза.

Гъстонаселените окръзи Санта Клара, Лос Анджелис и Ориндж и град Оукланд упрекват четирите компании, че лъжливо са маркирали болкоуспокояващи средства като са омаловажавали рисковете от пристрастяване към тях. Производителите на медикаменти настояват, че са работили както е редно и не са причина за повсеместното потребление на опиоиди, осведоми Българска телеграфна агенция.

Ако съдията от висшия съд на Ориндж Каунти Питър Уилсън реши, че фирмите подлежат на наказателна отговорност, калифорнийските окръзи претендират за 50 милиарда $, които производителите ответници да изплатят. Това включва разноските по компенсирането на провокираните вреди и санкция. Над 3400 сходни правосъдни каузи, свързани с епидемията от потребление на опиоиди, предстоят в народен мащаб. Единственото друго дело, стигнало до правосъдна фаза по обвинявания за подвеждащо предложение на опиоиди, се гледаше през 2019 година в щата Оклахома. По него съдът присъди " Джонсън & Джонсън " да изплати 465 милиона $, а компанията апелира.

Други каузи са планувани да стартират пред идващите месеци, което ускорява натиска върху производителите на медикаменти да реализират правосъдни съглашения. Трите най-големи дистрибутори на медикаменти в Съединени американски щати предложиха да изплатят общо 26 милиарда $ за споразумяване на заведените против тях каузи. Предлаганата договорка още не е финализирана.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР