Четири дни преди вота в неделя, нов казус се появи

...
Четири дни преди вота в неделя, нов казус се появи
Коментари Харесай

Скандалът с машините: Има ли устройства с неясен произход в складовете на Сиела?

Четири дни преди вота в неделя, нов проблем се появи с нерегистрирани още 199 машини за гласоподаване. Служебният вътрешен министър разпореди незабавна инспекция. От склада настояват, че машини при тях няма, ставало въпрос за изборни бумаги. Въпросите сблъскаха ЦИК и фирмата-доставчик " Сиела Норма ".

Според ЦИК проблем с броя на машините няма, те знаели за тяхното битие. Всъщност казусът е в връзката със " Сиела Норма ". Според представителя на ЦИК Цветозар Томов има доста несъответствия:

" Защо на 3 ноември " Сиела Норма " изясни на ЦИК, а и обществено пред обществеността, че тези 228 машини, другите 228, с изключение на тези 199, са предопределени за техни интервенции в Грузия и Албания, а в този момент във вчерашното писмо до ЦИК желае те да бъдат употребявани за ремонтни действия във връзка с подготвяните за работа в изборния ден устройства за машинно гласоподаване ", уточни Цветозар Томов.

Томов разясни, че е напълно в компетенциите на ЦИК да допусне или да не допусне потреблението на тези машини в подготовката и в деня на изборите на 14.11.

" Комисията не е взела решение да ги допусне и аз желая да ги успокоя всички хора, че в изборите ще вземат участие само машини, тествани и сертифицирани по метод, избран от ЦИК. Никакви други устройства, който и да ги е доставил, няма да бъдат позволени ", увери Цветозар Томов.

Малко по-късно през днешния ден други членове на ЦИК също желаеха да бъде импортирана изясненост за това защо ще бъдат употребявани тези машини, в допълнение импортирани от компания " Сиела Норма ". Те припомниха, че в Изборния кодекс изрично е записано, че в изборния ден развалени машини не могат да бъдат подменяни, а в този случай се минава на хартиена бюлетина.

" През последните няколко дни получихме от " Сиела " писма за близо 600 машини, които нямало, първо, да бъдат употребявани на територията на България, трябвало да бъдат употребявани за демонстрационни гласувания в Албания и Грузия, след това се оказа, че трябвало да бъдат за аварийни елементи, единствено че Изборният кодекс е явен и безапелационен, тогава, когато заради непреодолими външни условия не може да се организира машинно гласоподаване, се минава към гласоподаване с хартиени бюлетини ", разяснява Красимир Ципов, член на ЦИК.

На този декор изпълнителният шеф на " Сиела Норма " Веселин Тодоров е безапелационен, че няма разминаване в информацията, че те постоянно са поддържали аварийни машини, съразмерно по отношение на машините, с които би трябвало да се гласоподава на машинния избор. Отрече и това, че ще се подменят машини в изборния ден и добави, че машини ще бъдат подменяни единствено преди изборите, в случай че в този момент покажат някакви недостатъци или сред първия и втория тур:

" Те може би не са разбрали защо става въпрос, тези машини са нужни в този момент, в централния склад, за ремонт и подмяна на машините в централния склад, ние няма да заменяме машини в съботния и неделния ден, с изключение на както ни е разпоредено от ЦИК, действия, които те са ни разпоредели, само че не би трябвало да влизам в детайлите, тъй като ни е неразрешено, тъй че тези машини са тъкмо за тази цел, в този момент, преди изборите, да можем да ремонтираме и сред двата тура, в случай че има втори тур, да можем още веднъж да сменяем или ремонтираме развалени машини, за жалост, може и да не стигнат, ние нямаме към този момент опция да внесем в допълнение ", разяснява Тодоров.

" Другият факт е, че тези машини са благосъстоятелност на " Смартматик " и в случай че те решат, че би трябвало да ги пратят някъде другаде след изборите, те ще бъдат пратени някъде другаде след изборите. Ако решат, че могат да останат и след изборите в България за някаква поддръжка сред изборите, те ще останат в България, само че това към този момент би трябвало да бъдат питани " Смартматик ", добави Тодоров.

Междувременно изпълнителният шеф Веселин Тодоров беше извикан от вътрешния министър в постройката на вътрешното ведомство. По думите му е бил запитан за положението на аварийните машини в складовете. На въпроса къде са, той отговори, че устройствата са в склад във висшето транспортно учебно заведение.

Управителят на складовата база обаче отхвърли да има машини и да са били в контакт със " Сиела Норма ":

" Никога при нас не са складирани машини и не са влизали на територията, нито са излизали на складовата база. Имаме подписан контракт с Областна администрация и книжата, изборните бюлетини се разпределят в нашата складова база. Нито са доставяли, нито сме били в контакт с тях по каквато и да било причина ", разяснява Светослав Йорданов, шеф на логистична база.

Очакват се резултатите от инспекцията на вътрешното министерство, разпоредена от министър Бойко Рашков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР