Четири дни преди да започне ремонтът на съоръжението трафикът е

...
Четири дни преди да започне ремонтът на съоръжението трафикът е
Коментари Харесай

Отново опашки на Дунав мост. А след дни започва ремонт

Четири дни преди да стартира ремонтът на оборудването трафикът е засилен.

Властите започнаха мярка, включваща отваряне на 4 ленти за придвижване и използване на омекотен надзор – гранични чиновници минават през пътуващите на опашката, преди те да са достигнали до гишетата, с цел да ревизират документите им.

 

Ремонтът ще тръгне от естакадата на моста, първите 400 метра, а през това време всички коли, в това число и тежкотоварния трафик ще минават през тази права единствено в свободната лента. В останалата част от моста, към 2 км, ще се пътува обикновено. Ще бъде сложена и адаптивна светофарна уредба.

 

На 10 юли стартира главният ремонт на Дунав мост при Русе, оповестиха от Агенция „ Пътна инфраструктура ”. Строителните работи ще се правят всекидневно по 10-12 часа дневно, през светлата част от денонощието съгласно спецификата на изпълняваните действия.

 

" Дунав мост няма да бъде затварян по време на идния главен ремонт ", съобщи преди дни регионалният шеф на Русе Драгомир Драганов, опровергавайки информация от румънски медии, съобщи NOVA.

 

„ Това е погрешна информация, няма да бъде затварян мостът. Нещата ще се случват по същия метод както при ремонта на асфалтовата настилка сред 10 и 14 юни, т.е. ще се затварят само и единствено избрани сектори в едната лента на оборудването, като леките коли и камиони ще минават в двете посоки в другата лента. Движението ще се контролира от светофарни уредби “, съобщи Драганов.

 

По думите му по време на ремонтните действия сред 10 и 14 юни не е имало проблеми с пропускателната дарба на моста -  през него са прекосявали същия брой леки и товарни коли, както преди реконструкцията.

Той сигнализира, че е неотложно ремонтът на Дунав мост да стартира незабавно, тъй като оборудването е извънредно амортизирано в българския сектор. Според него, в случай че обновяването стартира вероятно през септември тази година ще докара до удължение на ремонтните действия до 2026 година, в това число и през летния сезон тогава.

 

„ По-добре е да стартираме в точния момент ремонта, тъй като през 2026 година чакаме още по-голям трафик през мостовото оборудване “, добави регионалният шеф. Според него няма да има толкоз огромни тапи, каквито е имало по време на ремонта от румънска страна преди към 10 години.

 

Ремонтът на българския сектор на Дунав мост при Русе ще стартира от естакадната част на оборудването, която е в самото начало на структурата. Първият сектор, по който ще се работи ще е с дължина от към 400 метра и той ще обгръща лентата за влизане в България. Дейностите в този сектор ще продължат почти пет месеца, като първоначално най-вероятно ще бъдат затворени едвам към 200 метра от едната лента. Движението ще се контролира със светофарни уредби, които при нужда ще бъдат ръчно нагласяни.

 

За по-добра организация на придвижването регулирането на трафика ще се прави с адаптивна светофарна уредба. Трасето на българска територия на Дунав мост, който е част от път I-2, е с обща дължина 1,057 км. От въвеждането му в употреба преди 70 години – през 1954 година, до момента главен ремонт не е осъществяван. Преди повече от 22 години е правено подсилване на фугите, а през 2011 година е сменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият план за ремонт на оборудването планува цялостна замяна на асфалтовите пластове, на панелите, хидроизолация, нови ограничаващи системи, маркировка и други Изпълнител на главния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД „ Дунав мост “. Стойността на контракта е 44 877 228,68 лева с Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване на строителните работи по контракт е 730 дни. Строителният контрол ще реализира ДЗЗД „ Дунав мост-ПИИ-Строл “. Стойността на техния контракт е 848 400 лева с Данък добавена стойност, осведомят от АПИ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР