Четири черни лешояда, освободени от страната ни като част от

...
Четири черни лешояда, освободени от страната ни като част от
Коментари Харесай

Два български черни лешояда отлетяха далеч на Север

Четири черни лешояда, освободени от страната ни като част от план „ Светло бъдеще за черния лешояд ”, към този момент са поели на разнообразни направления, оповестяват от федерацията на природозащитни сдружения „ Зелени Балкани ”.

Те описват за две от птиците – Злостен, освободен от волиерата в Котел, и Балкан, освободен от волиерата в естествен парк „ Сините камъни ”, Сливен, които са избрали да останат в регионите, в които са освободени и към този момент се оправят добре, опознавайки новия си дом.

Другите два лешояда – Хуан и Кутелка, наподобява са пътешественици. Хуан незабавно се насочил към Румъния, като се спрял покрай град Търгу Муреш.

„ Ние побързахме да се свържем с локални организации, които да оказват помощ на младия лешояд. Колегите ни от Milvus Group, бяха доста дружелюбни и незабавно намериха птицата и проведоха избавителна акция. Тъй като и четирите освободени лешояда са снабдени с GPS трансмитери, с които следим придвижването им, като част от процеса на акомодация на птиците, локализирането на Хуан бе задоволително елементарно ”, пишат в уеб страницата на федерацията.

Кутелка е траяла надалеч на север, като кацнала чак в Украйна. Там тя още веднъж е била следена от природозащитници, а по-късно е решила да се върне към България, като се изтощила в Румъния и спряла да си почине до град Фокшани.

„ Колегите ни от Milvus Group, помогнаха за спасяването и на тази птица, за което сме им доста признателни.

Сега и двете птици са в сигурност в Румъния, а за нас следва организирането на превоз за връщането им в България ”, се споделя още в изказването.

Реинтродукционната стратегия на черния лешояд е част от план „ Светло бъдеще за черния лешояд ” LIFE14 NAT/BG/649, реализиран с финансовия инструмент LIFE на Европейската общественост.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР