Честванията започват на 3 март в 8:30ч. с Божествена Света

...
Честванията започват на 3 март в 8:30ч. с Божествена Света
Коментари Харесай

Варна ще отбележи подобаващо националния празник

Честванията стартират на 3 март в 8:30ч. с Божествена Света литургия отслужена в Катедрален храм " Свето Успение Богородично ". В 10ч. на площад " Св. Св. Кирил и Методий " ще бъде повдигнат тържествено националния байрак на България. В 10,15ч. стартира празничното шествие до аметника на Граф Игнатиев и до мемориален монумент на украинските воини, където ще бъдат положени цветя и венци. В 11,30ч. поклонение с полагане на венци с боен обред ще се състои пред паметника на съветските воини.
В 12ч. ще стартира обичайна 55-а лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна. Със същия начален час в детския ъгъл в Морската градина ще се организира празничен концерт под надпис "Децата на Варна честват 3-ти март ", с присъединяване на локални клубове по национални танци. На сцената ще звучат 140 национални принадлежности по случай 140 годишнината от Освобождението. В същата зона от 13:30ч. до към 16ч. ще се състоят още прояви - разкриване на галерия "Героите на Освобождението " взаимно с Музея на Възраждането, занаятчийска работилница " Чаршията на Варна от това време " и конкурс за декламиране на възрожденски текст.

Празнична стратегия е планувана и в " Аспарухово " - в 11ч. ще се организира концерт пред национално читалище " Просвета 1927 ", а в 13,30ч. във " Владиславово " пред мемориала на съветските воини в местността Терасите ще бъдат положени цветя и венци. От 14ч. и от 16ч. в зала " Европа " на ФКЦ ще бъдат наградени лауреатите от 17-ия районен училищен конкурс " Моята България " и от 7-мия народен училищен конкурс " Българските архитектурни монументи в макети ".

От 19ч. на входа на Морската градина стартира тържествена заря-проверка по случай 3 март. В 19,30ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център ще се състои концерт-спектакълът " България ", с присъединяване на университетския танцов спектакъл при ВСУ " Черноризец Храбър "; ансамблите при Средно учебно заведение за филантропични науки и изкуства " Константин Преславски "; балет " Артденс "; детски танцов отбор " Зорница " и танцов спектакъл " Родина " при НЧ " Отец Паисий ". В програмата ще вземат участие още Петя Панева и Донко Марков - възпитаници при НУИ "Добри Христов ".

Няколко изложения във Варна също са отдадени на празника. На 27-ми февруари в Музея на Възраждането ще бъде открита експозицията " Юбилеите на българското Освобождение ", с предмети от годишнини за Освободителната война 1877 - 1878. На 1 март от 18ч. в Градската художествена изложба ще бъдат изложени документи, истински рисунки от Ярослав Вешин, картини от известни български художници и гравюри на испански репортери от Освободителната война. Сбирката е под надпис "140 години от Освобождението през погледа на обектива, перото и четката ". Пред зала " Пленарна " в Община Варна ще бъде подредена изложбата " Войната от първо лице " с гравюри на художници офицери от съветската армия.

В интервала от 1-ви до 4 март в акваторията на Варненското езеро ще се състои 62-та гребно-ветроходна регата " Трети март ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР