Честванията започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника

...
Честванията започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника
Коментари Харесай

БАН и община Банско днес отбелязват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“

Честванията започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Св. Паисий в града. Венци сервираха ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, министърът на образованието Николай Денков, кметът на Банско Иван Кадев, духовници и учени.

„ Трудът на Паисий не е огромен по размер, на значимостта му е голяма за България, с цел да я има във типа си през днешния ден. Колегите историци ще погледнат от научна позиция за въздействието на труда му както за историята, по този начин и във връзка с самото Възраждане “, сподели ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

„ Българският народ е разсънен, казусът е друг-трябва още веднъж да сглобим този народен блян, който би трябвало да ни сплотява всички, Паисий е съумял да го направи по един извънреден метод “, сподели пред паметника на Паисий министър Николай Денков. Според него имаме потребност от нови учители и будители, които да ни обединят, а не да ни разединяват.

„ Няма подозрение, че с делото си Паисий е знак на българщината, освен в страната, само че и по света, няма никакво съмнения че ще получи заслуженото предопределение “, добави министър Денков.

Според него хората, които ни сплотяват са останали в историята.

Националната научна конференция: „ В началото бе историята “, бе открита в тържествената зала на читалище „ Никола Вапцаров – 1894 “, в нея историци показват последните изследвания върху пътя на огромния български будител и труда на живота му – „ История славянобългарска “.

На четирите колони във фоайето на Начално учебно заведение "Св. Паисий Хилендарски " са сложени 300 керамични плочки, на които 270 възпитаници и 30 учители са нарисували перото на Паисий, с което е писал историята си.

За чудесната самодейност описа шефът на началното учебно заведение Евгения Тренчева. /БГНЕС

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР