Честванията по повод отбелязването на 9 ноември, денят, в който

...
Честванията по повод отбелязването на 9 ноември, денят, в който
Коментари Харесай

Враца чества 141 години от освобождението си от турско робство

Честванията във връзка отбелязването на 9 ноември, денят, в който Враца е освободена от турско иго, започнаха през днешния ден в 11.30 ч. пред паметника „ Вестителят на свободата” в м. Калето („ Хижата”). В празничната демонстрация взеха присъединяване духовият оркестър при НЧ „ Развитие”, артисти от Драматично-куклен спектакъл – Враца, квартет „ Чарити” при ЦПЛР „ ЦРД” Враца. Пред паметника „ Вестителят на свободата” и паметните плочи на съветските прапоршчици Данилевский и Велинский бяха поднесени венци и цветя.
Паметникът съставлява скулптура на вестителя – глашатай Иван Петлак , който е известил врачани за свободата на 9 ноември 1877 година Тръбачът, този елементарен боец от летящия десен отряд на военачалник майор Николай Леонов, е доста обичан от локалното население, а паркът се намира на нагорнище над града, от което се открива красива гледка на Враца. Всяка неделя от там се носят звуците на бойна тръба, с която съветският боец е алармирал Освобождението на Враца. Статуята е неповторима и поради това, че е единственият монумент, изработен не за военачалник или изтъкнат военачалник от руско-турската освободителна война, а за най-обикновен боец. Паметникът е повдигнат през 1961 г ., като ваятел е Владимир Цветков, а проектант — Стойко Дончев.
Водосвет за празника отслужи Врачанският Митрополит Григорий.
За първи път тази година в деня на Освобождението на Враца, 9-ти ноември, кметът Калин Каменов ще връчи награди „ Вестител “ . Инициативата цели да насърчи гражданската интензивност измежду жителите на града и да разпространява създателите на положителните хрумвания.
Официалното връчване на премиите е част от културната стратегия на Община Враца във връзка празника. То ще се състои по време на тържествения концерт на Симфониета – Враца и оперните артисти Диляна Георгиева и Петър Данаилов, на 9 ноември от 18.30 часа в Градската концертна зала. Концертът е безвъзмезден и е подарък от Община Враца за врачани и посетители на града .
Дни преди празника, кметът Калин Каменов подари гратис посещаване на възпитаници от междинните учебни заведения на пиесата „ Железният светилник”. Спектакълът по романа на Димитър Талев бе дело на спектакъл „ Българска войска “ и бе игран на сцената на читалище „ Развитие 1869”- Враца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР