Честванията на Шипка не минаха без прояви на политическо разделение,

...
Честванията на Шипка не минаха без прояви на политическо разделение,
Коментари Харесай

На Шипка церемония имаше, Караянчева нарочно се размина с Радев

Честванията на Шипка не минаха без прояви на политическо разделяне, оповестяват осведомителните организации. На историческия връх се изкачиха президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Но не се засякоха. Нещо повече - двамата направиха по този начин, че съзнателно да се ризминат и да не застанат един до различен на националния празник.

Въпреки заповедта на регионалната администрация на Стара Загора за анулация на тържествената гала, такава се състоя, откакто елементи на армията отдадоха чест и застанаха на почетен часовой пред Паметника на Свободата в наличието на президента и висш главноковандващ Румен Радев.

Караянчева обаче напусна почетния часовой и формалната тирада на президента, макар че той стартира словото си с привет към пристигналите на историческия връх, обърна се и към нея като ръководител на Народното събрание. Докато Радев говореше, тя посети костницата на Шипка.

Родопски гайди и национални песни огласиха връх Шипка на Трети март. Малки и огромни развяха флагове с българския трибагреник, заяви Българска телеграфна агенция.

Хиляди българи от двете страни на Балкана, макар мощния вятър и мъглата, изкачиха 894 стъпала към Паметника на свободата, в който в огромен мраморен саркофаг се пазят част от костите на съветските войни и българските опълченци. На това място на 11 август 1877 година руско-българският полк с близо 7500 бойци се изправя против 30 000-та войска, отпред със Сюлейман паша. Победата взема решение изхода на Освободителната война, която още веднъж слага България на картата на Европа.

Паметникът на Свободата е един от дребното, в случай че не и единственият в България, издигнат след решение на българското Народно заседание, а концепцията е обединила участниците в съвещанията на учредителното заседание в остарялата българска столица Търново през зимата на 1879 година.

142 години след Шипченската епопея президент, ръководител на Народното събрание, политици, дипломати и жители се събраха на историческия връх, с цел да се поклонят пред героите и положат цветя в тяхна памет.

" Каква ли щеше да бъде ориста на България, в случай че тези велики българи се бяха поддали на вируса на операцията, на вируса на страха, на вируса на примирението, на вируса на слабоволието, само че те устояха и не се подадоха както всички вас, за които дългът към паметта е свят и безвъзвратен ", сподели в словото си Румен Радев.

По думите му 142 години българската страна е отстояла на политическите ветрове и е съхранила своя суверенитет. " През годините доста политици пренебрегваха и оспорваха Трети март, вършат го и през днешния ден ", уточни президентът и добави, че са претърпели проваляне. Той поздрави българите, които са изкачили през днешния ден връх Шипка, назова ги " опълченци на историческата памет ", които са отстоявали историческата памет с разсъдъка и сърцата си.

" На днешния ден би трябвало да си зададем въпросите: Защо не можем да преодолеем егоизма си? Защо разрушаваме, вместо да градим? И за какво не можем да бъдем единни? Когато се поучим от предишното и си спомним героите, които са сложили живота си като подарък пред олтара на свободата, ще можем да сме същински патриоти, патриотизмът се носи в сърцето, а не се развява като байрак ",  заяви пред публицисти Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание акцентира, че съблюдава и почита рекомендацията на спешния щаб във връзка на короновируса.

Признателни българи поставиха венци и цветя пред Паметника на свободата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР