Честването на края на блокадата на Ленинград се превръща в

...
Честването на края на блокадата на Ленинград се превръща в
Коментари Харесай

Германска журналистка разкритикува Русия за героизирането на Ленинградската блокада

Честването на края на блокадата на Ленинград се трансформира в празненство, а става дума за голяма покруса. Това написа немската жуланлистка Зилке Бигалке в Süddeutsche Zeitung. Руските управляващи „ приказват за бойците вместо да проявята състрадание, подчертават върху няционалната горделивост, а не върху паметта за жертвите “.
Ленинградската обсада е геноцид, вследствие на който „ умират към един милион души “. Тя добавя, че след войната нито една от воюващите страни не е била заинтригувана точно геноцид да бъде наречено случилото се в Ленинград. Руските управляващи и до ден сегашен „ показват жителите на града като герои, които мъжествено се съпротивлявали на немците “.

В Германия тази дума е била последователно забравена, а в Русия подложена на цензура. Ако се каже истината, ще би трябвало и управляващите, ръководещи града по това време, да понесат отговорност за това какъв брой малко са създали за жителите, продължава Бигалке.

Журналистката укорява и Германия, където дълго време не се е говорило за блокадата, а в действителност тя е едно от най-чудовищните закононарушения на Вермахта.

Жертвите на блокадата, както някои интерпретират случилото се, - са отдали своя живот за успеха на съветския народ. Сякаш това оправдава тяхната гибел, като че ли тези хора са умирали от апетит непринудено. Това преиначава случилото се с тях, това е рисково. Те са жертви на геноцид и нямат потребност от героизация.

Блокадата на Ленинград е почнала на 8 септември 1941 година и е траяла съвсем 900 дни. Напълно е била снета на 27 януари 1944 година Различни източници сочат, че през това време там са починали от 400 хиляди до 1,5 млн души.

В неделя в Санкт Петербург ще се организира боен церемониал, отдаден на 75-тата годишнина от рухването на блокадата на Ленинград.

На собствен ред съветският уебсайт surmasite.wordpress.com написа, че по време на блокадата са починали тъкмо 671 635 души. Тази цифра била показана от руските прокурори, взели участие в Нюрнбергския развой, който съди висши немски военачалници и политици за разпалването и зверствата през Втората международна война. Само че те не съумели да потвърдят виновността на германците за Ленинградската обсада.

Авторът на публикацията напомня, че по предписание на Сталин е почнало следствие за дейностите на ленинградските управляващи. Така се стига до „ Ленинградското дело “ 1949-1950 година В правосъдната зала са произнесени няколко десетки смъртни присъди на градски първенци, а няколко стотин други са изпратени в пандиза.

След гибелта на Сталин те били оправдани.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР