Честваме празника Възнесение Господне (Христово). Този празник се чества винаги

...
Честваме празника Възнесение Господне (Христово). Този празник се чества винаги
Коментари Харесай

Празник е! Честваме Възнесение Господне

Ч естваме празника Възнесение Господне (Христово). Този празник се празнува постоянно в четвъртък на шестата седмица след Великден.

В продължение на 40 дни след Своето възкресение Господ Иисус Христос неведнъж се явявал на учениците си и ги наставлявал, разяснявал им истината за царството Божие, помагал им да схващат Свещените Писания, удостоверил обещанието си за идването на Утешителя, Светия Дух - третото лице на единия Бог.

Христос също им упълномощил да тръгнат измежду народите и да проповядват Неговото избавително обучение. А на четиридесетия ден, както споделя евангелист Лука в края на евангелието си и при започване на книгата " Деяния апостолски ", Той отново им се явил, за финален път. Апостолите били събрани на молитва в очакване да се извърши Божието заричане. Христос им се явил, разговарял с тях и ги извел от Йерусалим на Елеонската планина край града.

Поразени и надълбоко разтърсени от Христовото възкресение, някои възпитаници си помислили, че Христос ги е извел, с цел да им разгласи Свое земно, израилско царство, каквито упования имали евреите. Но Той още веднъж им приказвал за слизането на Светия Дух, което става на Петдесетница, и за плодородната Му мощ, която оживотворява и управлява Христовата черква.

Като се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови. Както ги благославял, Той се отделил от земята и, подет от облак, последователно се издигнал към небето, до момента в който станал незабележим за погледа им в пространствената раздалеченост във висините. Апостолите се поклонили на възнасящия се Господ и не могли да откъснат взор от чудната панорама. В този миг пред тях застанали двама ангели в бяло облекло, които им споделили: " Мъже галилейци, какво стоите и гледате към небето? Този Иисус, Който се възнесе от вас на небето, ще пристигна по същия метод, както Го видяхте да отива на небето ". Така те удостоверили думите на Христос за Неговото второ пришествие и за всеобщия съд.

Заедно с апостолите при Възнесението била и света Дева Мария.

На Спасовден имен ден имат: Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска.

Денят е и празник на хлебари и сладкари.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР