Честваме паметта на светите мъченици Ромил и Евдоксий. Те живели

...
Честваме паметта на светите мъченици Ромил и Евдоксий. Те живели
Коментари Харесай

Честваме паметта на светите мъченици Ромил и Евдоксий

Честваме паметта на светите мъченици Ромил и Евдоксий. Те живели в разнообразни времена. Ромил бил шеф на армията при император Траян. В началото на II век владетелят тръгнал с армия на изток да усмирява някои непокорни племена. Донесено му било обаче, че във войската му имало доста хиляди християни.

Разгневен, императорът заповядал да ги лишат от военно звание и да ги изпратят на изгнание в арменския град Мелитин (сега Малатия в Източна Турция). Но при императора се явил Ромил, който изтъкнал, че със заточаването на толкоз доста бойци ще се понижи доста силата на войската. При това намерено и храбро му декларирал, че и самичък той е християнин.

Безмилостният император незабавно заповядал да подложат Ромил на мъчения, до момента в който не се откаже от вярата си. Но изтезанията не сломили доблестния християнин и боец. Тогава Траян наредил да го обезглавят. А всички бойци християни били изпратени на изгнание. Там хиляди от тях били разпънати на кръст. Останалите умрели от мъченията. Макар и безименни, тяхната памет от този момент се тачи в Църквата, написа Българска телеграфна агенция.

Свети Евдоксий бил върховен офицер при император Диоклетиан. Като уверен християнин той не криел християнската си религия, само че с цел да резервира фамилията си от следващото гонение, се отдръпнал в едно село в Мала Азия и там бил за образец на всички с добротата и жертвоготовността си. А когато шефът на града разбрал, че Евдоксий, несмущаван, изповядва вярата в Христос измежду локалните, изпратил да го заловят, с цел да не дава образец на другите.

Предложили му да се откаже от вярата си, с цел да резервира живота си. Евдоксий уверено отказал и още веднъж самоуверено декларирал, че има вяра във Възкръсналия на мъртвите Иисус Христос. Имало и хиляди други изповедници във войската. Затова било решено да санкционират единствено военачалниците. Сред тях бил и доброславният Евдоксий, както се превежда името му. Това станало в 311 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР