Честваме Деня на народните будители. С признателност към просветители и

...
Честваме Деня на народните будители. С признателност към просветители и
Коментари Харесай

България отпразнува Деня на народните будители

Честваме Деня на националните будители. С благодарност към просветители и революционери, съхранили духовните полезности и свободния дух през вековете. Празникът без аналог стартира своята публична история преди 100 години, като " ден на огромните българи ".

Днес в цялата страна имаше празнувания. В Пловдив стотици учители и възпитаници се включиха за първи път в шествие отдадено на будителите и просветлението. През президентството в София имаше тържествена гала.

Денят на националните будители по традиция стартира с тържествена гала пред постройката на президентската институция. Президентът и висш главнокомандващ одобри почетния часовой на Националната гвардейска част и поздрави бойците. Българското знаме беше издигнато под звуците на националния химн.

В Гербовата зала президентът Радев насочи одобрение по случай празника. Напомни, че през днешния ден почитаме всички тези възрожденци, просветители, учители и актьори, които с думи, гений, познание и образец будят мозъците и душите на българите.

" Кое сродява свети Иван Рилски, Матей Преображенски, Захари Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители - в нашата просвета това е будителството, една напълно българска духовна категория ", съобщи президентът Румен Радев.

Будителят не е безусловно човек на интелектуалния труд, той може да бъде всеки, който с думите и делата си носи прояснение на другите, сподели още Румен Радев. Той уточни и, че за първи път откогато е президент на празника е дружно с ръководителя на Народното събрание, премиера, министри и ръководители на културни институции.

" Нека това да бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъдем единни ", моли президентът.



Празникът беше почетен с тържественото заседание в Българска академия на науките, където бяха маркирани две значими събития - 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на " История славянобългарска ".

В постройката на Министреския съвет по самодейност на премиера Гълъб Донев се организира пладнешки концерт с присъединяване на Младежка филхармония " Пионер ".

" Будителството е геният да вдъхновяваш за положителни намерения и каузи. Будителството е смелостта да направиш първата крачка в непозната посока и да проправиш път за тези, които идват след теб ", сподели в празничния ден служебният министър-председател Гълъб Донев.

В празничното шествие в Пловдив, което се организира за първи път, се включиха десетки учебни заведения от града. Шествието потегли от Хуманитарната гимназия, мина през центъра на Пловдив и стигна до площад " Стефан Стамболов ". Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов посети града и подари книги на Народната библиотека " Иван Вазов ".

Министерството на културата награди 39-ма създатели с почетния знак " Златен век ", 16 от тях получиха най-високото отличие " Златен век ".

" Имам в главата си високите образци на национални будители и тази дарба да жертват себе си, да прекрачат зоната си на комфорт за ползу роду, за всеобщо богатство, имам възприятието, че този урок, който те са ни завещали, ние още не сме го научили. Да го научим ", прикани преподавателят в НАТФИЗ професор Маргарита Младенова.



В Благоевград честваха празника с откриването на монумент на братя Димитър и Константин Миладинови, чийто принос в българската възрожденска история и развиването на националния дух е неоспорим.

Снимки:БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР