Честваме 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Тя се

...
Честваме 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Тя се
Коментари Харесай

Премиерът Кирил Петков: Гоце Делчев е символ на свободата

Честваме 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Тя се отбелязва както в България, по този начин и в Северна Македония.

„ Гоце Делчев е знак на свободата, един от най-великите революционери, воин, идеолог “. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков в словото си във връзка тържественото отбелязване в Благоевград на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев.

„ Историята, доста хора споделят, би трябвало да се чете и да се знае, не би трябвало и да се не помни. И това в действителност е по този начин. Но историята също по този начин би трябвало да се схваща. Героите би трябвало да се почитат, само че и да се схващат техните хрумвания и завещания “, уточни министър председателят. Петков акцентира, че Гоце Делчев е човек, който ясно схваща вредата от шовинизма като за него “светът е само поле за културно състезание сред народите”.

„ Не е ли необичайно някои да се пробват да употребяват тъкмо признателността към този воин за разделяне. Нормално ли е тъкмо личността на Гоце Делчев да разделя нас, хората от двете страни на границата, които с горделивост кръщаваме нашите градове, улици, площади, учебни заведения на него? “, съобщи в словото си министър председателят Кирил Петков. По думите му, в случай че сме разбрали историята и следваме правилата на великия бунтовник, се нуждаем от промени тъкмо в тази посока. „ Защото както споделя Гоце Делчев - труд и неизменност – това е силата, благодарение на която човек става най-велик при всяко начинание “, приключи министър-председателят.

Преди тържественото отбелязване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев министър председателят Кирил Петков, президентът Румен Радев и кметът на Благоевград Илко Стоянов организираха среща.

„ Това е ден, в който свеждаме глава пред делото на този популярен бунтовник. Той е част от историята на България и Благоевград. Той е Апостола на свободата за македонските, само че и за тракийските българи. Живеем във времена, които непрекъснато ни слагат пред тествания. Но неговият образец ни сподели по какъв начин да се оповаваме на вярата и вярата. Трябва да търсим това, което ни сплотява, а не това, което ни разединява. Нека помним, дано знаем, дано бъдем почтени наследници на Гоце”, съобщи в словото си кметът на Благоевград Илко Стоянов.

„ В историческата памет на нашия народ има събития, които постоянно ще ни изпълват с национална горделивост. Има персони, които още приживе се трансфораха в митове. Българи, с непреклонна воля, родолюбие и безрезервност, чиито живот и дело не се побират в граници и епохи”, съобщи Румен Радев.

„ Само месеци след Възкресението си през 1878 година свободна България беше разпокъсана, а Македония и Тракия - още веднъж хвърлени под иго. Но Берлинският конгрес не съумя да изгаси нито вярата на македонските и тракийските българи в личните сили да отстояват правото си на заслужен живот, нито вярата за независимост, тъй като имаше хора, имаше революционери като Гоце Делчев”, сподели още той.

По думите му през целия си живот Гоце Делчев остава надълбоко уверен в концепциите на хуманизма, обществената правдивост и братството сред хората. „ Думите му, че възприема света единствено като поле за културно състезание сред народите разказват най-добре мащаба на концепциите и на убежденията на тази невероятна личност”, уточни Радев.

„ Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме по този начин, както би желал и самият Делчев, тъй като и приживе той събираше, обединяваше и се бореше против разделянето и нашата обща слабост”, сподели той.



И добави: „ Вдъхновени от образеца на Гоце Делчев, от волята силата и честността, с които той ръководеше освободителното придвижване, нашите предшественици възпитаха у себе си храброст и мощ, с които отстояваха един ярък блян, независимост и достолепие за всяко човешко същество”.

„ Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава мощ и храброст, с цел да се освободим от заблудите, да отхвърлим насаденото ни разделяне и дружно да открием пътя, по който да продължаваме напред. Вярвам, че ще го сторим, тъй като този път е начертан от една от най-светлите персони в нашата история. Вечна памет пред живота и делото на Гоце Делчев”, приключи президентът.

Снимка: Илюстративна
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР