Честваме 100-годишнината от рождението на големия български режисьор, оператор и

...
Честваме 100-годишнината от рождението на големия български режисьор, оператор и
Коментари Харесай

Специална прожекция на филма Адаптация в София по случай 100-годишнината на Въло Радев

Честваме 100-годишнината от рождението на огромния български режисьор, оператор и сценарист Въло Радев.

Той си отиде през 2001-ва година на 78 години, само че остави извънредно завещание в българското кино - " Крадецът на праскови ", " Цар и военачалник ", " Най-дългата нощ ", " Черните ангели ", " Корените на изгряващото слънце ", " Осъдени души " и доста други. Тази вечер в кино " Одеон " фенове и другари си спомниха за него с прожекция на кино лентата " Адаптация ".

Въло Радев трансформира едни от най-красивите български романи и разкази в едни от най-красивите филми. Режисьорският му дебют идва с " Крадецът на праскови ". Продължава да написа историята на българското кино с " Осъдени души " и " Адаптация ".

" Въло Радев е човек, който успяваше да накара всеки един от нас да се чувсвства единствен в света - най-обичан и обичан ", сподели актрисата Ели Скорчева.

" Въло се оказа, че е един доста актуален, талантлив и надарен режисьор, а тематиката на " Адаптация ", без значение, че е сниман доста от дълго време, се оказа, че е доста атрактивна и в този момент. А за Въло какво да кажа - доста мъчно се работи с режисьор, който е и оператор. Само си представете " Тютюн ", той е буквар и за оператори ", уточни операторът на " Адаптация " Христо Тотев.

Приживе Въло Радев написа, че едно от най-силните човешки усеща е тъгата. Виждаме я в очите и на Невена Коканова, и на Ели Скорчева, и на Едип Далай.

" Той мисля, че съчувстваше на всичките си герои - и неприятните, и положителните. Винаги ми споделяше, че човек, с цел да бъде добър режисьор или добър публицист, би трябвало да има житейски опит ", показа Радина Вълова, внучка на Въло Радев.

Тревогите на неговите герои са до болежка познати и през днешния ден, а песните от неговите филми не престават да звучат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР