Често виждаме бразилския орех на щанда с ядките, но все

...
Често виждаме бразилския орех на щанда с ядките, но все
Коментари Харесай

Бразлиският орех - колкото полезен, толкова и опасен

Често виждаме бразилския орех на щанда с ядките, само че все го подминаваме, тъй като не сме сигурни защо и какъв брой тъкмо е потребен. Ето какво е добре да знаем за него.
 Куркумата, зеленият чай, рибата, ядките и други помощници при есенна меланхолия
Храните, които се грижат за настроението ни

За да не попадаме в лапите на депресията

Бразилските орехи в действителност са ядливи семена на южноамериканско дърво от семейство Lecythidaceae. То се среща най-вече в Амазонка, а славата им обхвана целия свят в последните години около веганството и кето диетите, в които са необятно застъпени.

Подобно на всички дървесни ядки (бадеми, кашу, лешници, пекан, орехи и шам-фъстък), и бразилският орех е цялостен с всевъзможни потребни хранителни субстанции. В състава му има здравословен микс от растителни протеини, ненаситени мазнини, фибри, витамини, минерали и фитохимикали .
 Снимка 506542

Основното преимущество на тези ядки обаче е, че имат най-голямото наличие на селен измежду всички останали . Той е значим минерал и мощен антиоксидант, който оказва позитивно въздействие върху функционалността на щитовидната жлеза, както и на метаболизма.

Има обаче едно доста значимо изискване - не трябва да прекаляваме с дневната доза. Един бразилски орех съдържа към 68 до 91 микрограма селен, като количеството зависи от изискванията на развъждане, а целесъобразната дневна доза за възрастни е 55 микрограма.

Затова не трябва да изяждаме повече от три ядки дневно. В противоположен случай прехвърляме границата на токсичност на селена. Основният признак за натравянето е железен усет в устата. Може да се появи и гадене, диария и отмалялост, а следствията за здравето ни могат да бъдат и много съществени.

Ако консумираме единствено по една-две ядки дневно обаче, бразилският орех има своите изгоди, които не са за подценяване.
 Снимка 506543

Подобно на други дървесни ядки, поради мастните киселини, антиоксидантите и наличието на фибри, тези ядки оказват помощ за намаление на общия холестерол . Полиненаситените мазнини пък са потребни за сърцето. Те, дружно с фибрите и протеина, основават чувство за задоволеност, което продължава дълго, предава The Healthy.

Ниските равнища на селен пък са причина както за понижена плодовитост , по този начин и за настъпване на затруднения по време на бременност. Нормалното действие на щитовидната жлеза също може да се управлява от този минерал, който е в задоволителна доза и единствено в една ядка.
 Мъжете, ядките, плодовитостта и кои имат максимален резултат
Ядки за мъжка плодовитост

Още една значима изгода от тях

Бразилският орех съдържа и редица фитонутриенти, които защищават клетките от оксидативен стрес , който е в основата на стареенето, както и на редица дегенеративни промени. Може да бъде и причина за развиване на Алцхаймер, диабет и рак.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР