Често в медиите се появяват теми за сгради паметници на

...
Често в медиите се появяват теми за сгради паметници на
Коментари Харесай

Спирка Вишнева все още чака своя бърз ремонт

Често в медиите се появяват тематики за здания монументи на културата в окаяно положение. Недобросъвестни притежатели, нехаещи институции или злонамерени хора с частни ползи са дребна част от аргументите постройките да бъдат оставени да се разрушават. Такива образци са къщата на ягодите в София, тютюневите хранилища в Пловдив…

Емблематичната спирка " Вишнева " в сторицата към момента не е ремонтирана, откакто в края на юли тази година пожар изпепели покрива на павилиона на спирката.

Ако нашите градски управляващи в действителност се интересуват от двойната цел по запазване на културното завещание и от възможен туризъм, те би трябвало да вършат всичко допустимо за съхраняването на спирка „ Вишнева “, споделя Манол Глишев – публицист в уеб страницата „ Площад Славейков “:

В България това се случва със старинни здания, които са неудобнви за опазване, към които неведнъж има апетити, уповавам се, че не е подобен казусът.

Построена през 30-те години, когато доста писатели и публицисти купуват земя в столичния квартал „ Лозенец “, трамвайната спирка на улица „ Вишнева “ е едно от красивите места на този регион. Младата италианска принцеса Джована Савойска, неотдавна брачна половинка на българския монарх, харесва жълтата къщурка край гората и си спомня за нея и по-късно, в заточение, и при завръщането си в България през 90-те години на ХХ в. Спирката беше ремонтирана точно поради идването на към този момент старата вдовица на цар Борис през 1993 година

В края на юли 2017-а покривът на къщичката пострада от пожар. Кметът на София Йорданка Фандъкова незабавно се ангажира с обещанието за бърз ремонт на постройката, който към момента не се е случил.
В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Спас Крайнин. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР