Често случващите се в последните месеци смущения в GPS сигнала

...
Често случващите се в последните месеци смущения в GPS сигнала
Коментари Харесай

ISW: Руски учения за защита на Калининград смущават GPS сигнала в Северна Европа

Често протичащите се в последните месеци разстройства в GPS сигнала в Полша и Балтийския район провокират спекулации по отношение на евентуалната работа на съветски системи за електронна война в района . Полското издание Radio Zet цитира данни от уеб страницата за следене на GPS разстройства GPSJAM на 16 януари, които демонстрират невиждано високи равнища на заглушаване в Северна и Източна Полша, в това число във Варшава и чак на юг до Лодз.

Данните от GPSJAM демонстрират също по този начин високи равнища на GPS заглушаване в южната част на Балтийско море и северозападна и централна Полша сред 25-27 декември 2023 година и 10 януари 2024 година

Полските медии допускат, че спиранията през декември 2023 година може да са породени или от неуточнени военни учения на НАТО в Балтийския район, или може да са свързани с неотдавнашни съветски проби за радиоелектронна отбрана в региона на Калининград.

Шведската работа за военно разузнаване и сигурност откри случай  на 12 януари с връзка с ученията на съветския Балтийски флот .

Това разяснява Институтът за проучване на войната (ISW).
 Лавров спекулира с денацификацията на Украйна и Газа
Лавров спекулира с денацификацията на Украйна и Газа

Според него, и в двата случая става въпрос за " денацификация "

Руският външен министър Сергей Лавров за следващ път съобщи на конференция на 18 януари, че . Русия не се интересува от договаряния с Украйна или Запада и поредно и настойчиво желае да реализира задачите на своята " специфична военна интервенция ".

Изявлението от съветското Министерство на външните работи (МВнР) включваше откъс от речта на съветския президент Владимир Путин от 24 февруари 2022 година, в която той очерта задачите на Русия за демилитаризиране и денацификация на Украйна и искането НАТО да не приема нови членове - цели, които са равносилни на цялостна украинска и западна капитулация.

Лавров повтори, че тези цели са непроменени и че сериозните диалози за " реалистичните условия за преустановяване на войната допускат отвод на Украйна от нацистката идеология, нацистка изразителност, расизъм към всичко съветско и влизане в НАТО ".

Лавров се опита да оправдае тези условия като нужни за опазване на независимостта и идентичността на украинския народ , макар обстоятелството, че ISW рутинно документира по какъв начин съветските сили и окупационни чиновници вземат участие в преднамерени акции за етническо пречистване и старания за унищожаване на украинския език, просвета, история и етническа принадлежност в регионите, които съветските сили окупират.

Лавров съобщи, че не Украйна ще реши по кое време да стартира да приказва съществено с Русия за края на спора, а че Западът ще вземе това решение. Той отхвърли скорошни изявления в медиите за опцията за договаряния, като съобщи, че слуховете са просто клюки. Лавров съобщи, че няма вяра, че Русия ще бъде победена .

Лавров направи сходни изказвания и на 15 декември 2023 година, което допуска, че Кремъл има вяра, че колкото по-дълго продължава войната, толкоз повече територия ще може да окупира Русия и че курсът на войната от ден на ден ще отслабва преговорната позиция на Украйна.

Също по този начин съобщи, че поддръжката за войната е обединила съветския народ  Лавров твърди, че войната е съдействала за " прочистването на хора, които не се усещат обвързани с етническата съветска история и просвета и историята и културата на съветската страна.

Лавров твърди, че някои от тези хора са напуснали Русия при започване на войната, само че че по-голямата част от съветското общество се е обединила по невиждан метод. Изявленията имат за цел да очертаят съветското общество като обединено към войната, макар тежките старания на Кремъл да пресече всяко противоречие и да ускори непропорционално фракциите, които поддържат войната. Кремъл продължава да няма единна позиция по отношение на връщането в Русия на тези жители, които преди този момент са я напуснали.
 Украйна: 22 от 33 съветски шахедa свалени през нощта
Украйна: 22 от 33 съветски шахедa свалени през нощта

Един човек е умрял вследствие на съветски обстрел в Чугуев, Харковска област

Бойното поле в Украйна продължава да бъде център на конкуренцията за софтуерно нахлуване и защита сред съветските и украинските сили. Заместник-началникът на украинското Главно военно разследващо ръководство (ГУР) генерал-майор Вадим Скибицки съобщи на 18 януари, че съветските сили се учат задоволително бързо и изцяло са приспособили крилатата ракета Х-101 с въздушно изстрелване спрямо модела, който Русия употребява през 2022 година

Новите Kh-101 са оборудвани, с цел да се предотврати излъчването на ракетите от проследими топлинни сигнали.

Скибицки означи, че украинските сили би трябвало да създадат нововъведения и да се приспособяват в отговор на съветските акомодации, с цел да предотвратят загубата на територии.

Оценката на ГУР за съветските софтуерни нововъведения във въздушната област е в сходство с предходните наблюдения на ISW, че съветските сили приспособяват своите способи и средства за нанасяне на удари .

Депутатът от Московската Дума Андрей Медведев разпознава сходна динамичност на адаптация-отговор в обява от 18 януари, където разисква потреблението на дронове както от съветските, по този начин и от украинските сили. 

Медведев съобщи, че Русия е избрала всеобщото произвеждане на дронове, което е довело до производството на огромен брой такива, които нямат нужните софтуерни акомодации, с цел да се конкурират с украинските дронове въз основа на опита от бойното поле. Медведев означи, че украинските сили непрестанно усъвършенстват своите безпилотни самолети и предизвести, че непрекъснатите украински нововъведения могат в последна сметка да създадат съветските всеобщо създавани безпилотни самолети неефективни. Дискусията на Медведев за смисъла на непрекъснатата софтуерна акомодация и нововъведенията на бойното поле акцентира оценката на ISW, че съветските и украинските сили са ангажирани в софтуерна и тактическа конкуренция сред нахлуване и защита.
 Британското разузнаване: Евтини дронове тормозят съветските сили край Днепър
Британското разузнаване: Евтини дронове тормозят съветските сили край Днепър

Руски блогър оповестява за 90% унищожена съветска бойна техника

Френското министерство на защитата (МО) разгласи на 18 януари, че започва артилерийска коалиция, с цел да ускори поддръжката за Украйна на фона на продължаващите украински изказвания, че съветските сили в Украйна имат превъзходни артилерийски качества. Френското министерство на защитата съобщи, че е стартирало обединението " Артилерия за Украйна " - една от петте обединения за качества в границите на Контактната група за защитата на Украйна, която също включва обединения, които имат за цел да оказват помощ в поддръжка на Украйна с противовъздушна защита, бронирани транспортни средства, въздух качества на силите и морска сигурност.

Френското МО съобщи, че артилерийската коалиция има за цел да построи украински артилерийски качества в дълготраен проект посредством индустриални партньорства.

Френският министър на защитата Себастиен Лекорню също разгласи, че Франция ще достави шест артилерийски системи Caesar на Украйна през идващите седмици и ще доставя 50 плъзгащи се бомби AASM Hammer на Украйна на месец, считано от януари 2024 година Той съобщи, че Франция може да създаде 72 артилерийски системи Caesar за Украйна през 2024 година и ще похарчи 50 милиона евро (54,3 милиона долара) за финансиране на производството на 12 от системите Caesar, само че че Франция ще се нуждае от партньорска поддръжка, с цел да финансира останалите 60 системи.
 Франция доставя на Украйна шест самоходни гаубици
Франция доставя на Украйна шест самоходни гаубици " Цезар "

В рамките на една година ще бъдат доставени още 72 такива гаубици

Украинският министър на защитата Рустем Умеров съобщи, че дефицитът на боеприпаси  Руските старания за разширение на отбранителна индустриална база са разрешили на съветските сили да изстрелват десетки хиляди артилерийски снаряди по украински позиции всеки ден.

Руският артилерийски огън превъзхожда украинския в съотношения 5:1 и 10:1  - според от бранша на фронта и интензивността на багра.

Украински публични лица по-рано показаха, че комбинацията от дефицит и закъснение на западната военна помощ евентуално кара украинските сили да употребяват други материални средства.

Умеров съобщи, че усъвършенстваните артилерийски качества са основна нужда за продобиване на войната и че Украйна поставя старания за разширение на производството на снаряди.

и на дронове за наблюдаване от първо лице, с цел да компенсира въздействието на дефицита на артилерийски муниции, декларирана е задачата да създаде един милион FPV дронове през 2024 година
 120 евродепутати желаят гласът на Орбан в Европейски Съюз да бъде заглъхнал
120 евродепутати желаят гласът на Орбан в Европейски Съюз да бъде заглъхнал

Искането е за процедура в сходство с член 7, част 2 от Договора за Европейски Съюз

Парламентът на Европейския съюз (ЕС) гласоподава да поддържа още една стъпка в процедурата за господство на закона, откакто унгарският министър председател Виктор Орбан наложи несъгласие на гласуването на Европейски Съюз за спомагателна военна помощ за Украйна. ЕП осъди неотдавнашното несъгласие на Орбан върху помощта за Украйна, по този начин и гласоподава необвързваща резолюция, която приканва страните членки на Европейски Съюз да подхващат дейности и да дефинират дали Унгария е направила съществени и непрекъснати нарушавания в сходство с правната рамка.

Рамката  открива развой от три стъпки, в това число оценка, рекомендация и следващ мониторинг, за установяване и попречване на всевъзможни закани за върховенството на закона в Европейски Съюз.

Европейски Съюз по-специално заявява през 2022 година, че към този момент не може да смята Унгария за цялостна народна власт, а по-скоро за хибриден режим на изборна автокрация, защото отсъства " уважението на Унгария към демократичните правила и стандарти ".

" Ройтерс " означи, че вероятно отнемане на Унгария от правото на глас в Европейски Съюз посредством тази процедура в сходство с член 7 от Договора за Европейски Съюз е малко евентуално да се случи скоро  и че гласуването в Европейски Съюз цели да окаже напън върху Орбан преди срещата на върха на водачите на Европейски Съюз н а 1 февруари, която ще включват полемики за спомагателна помощ за Украйна.
 Как Орбан щракна съветския капан на Европейски Съюз
Как Орбан щракна съветския капан на Европейски Съюз

Като капитулира пред Орбан, Европейски Съюз индиректно оказва помощ на режим, който показва непоколебима поддръжка за Русия.

Русия и Централноафриканската република (ЦАР) договарят за съветска военна база в ЦАР. Руският дипломат в ЦАР Александър Бикантов съобщи, че министерствата на защитата на Русия и ЦАР разискват основаването на съветска военна база в ЦАР и сега избират местоположението въз основата.

Руското издание РБК заяви, че съветското посолство в ЦАР е декларирало, че съветски и централноафрикански чиновници към момента не са финализирали размера на евентуалния съветски контингент в ЦАР или датата на неговото идване.

Подкрепеното от Кремъл издание Africa Initiative заяви на 16 януари, че съветникът на президента на ЦАР Фидел Нгуандика е декларирал, че ЦАР желае Русия да построи военна база в страната и че държавното управление " към този момент е предоставило място в Беринго, на 80 км от Банги, където има интернационално летище. " Съобщава се, че обектът в Беринго може да побере до 10 000 чиновници.

Кремъл продължава напъните си да разшири въздействието на Русия в Африка посредством Африканския корпус, следен от съветското Министерство на защитата (МО), и евентуално се пробва да разшири интервенциите на Африканския корпус в Нигер, Буркина Фасо, Мали и ЦАР.

Очевидната дарба на съветската войска да договаря за разполагане на експедиционни сили в ЦАР демонстрира, че Русия е компенсирала част от острия дефицит на работна ръка, който съветската войска изпита през 2022 и 2023 година Руската войска небрежно преразпредели сили от (малките) задгранични бази на Русия в Киргизстан, Таджикистан, Армения и Сирия, към Русия през 2022 година, евентуално в отговор на острия дефицит на личен състав от съветската инвазия в Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР