Често се задава въпросът къде се влага голяма част от

...
Често се задава въпросът къде се влага голяма част от
Коментари Харесай

Най-невероятните експерименти на военните

Често се задава въпросът къде се влага огромна част от парите, събрани от налози, по света. Разбира се една забележителна част отива за научно-развойна активност и да, – първо за военните. Които от своя страна невъздържано ги употребяват за опити, някои от които може да се нарекат несъмнено смахнати, пише Елена Панова, за сп. Обекти. Животни, естествени сили, свръхестествени явления – нищо не е прекомерно необичайно за носителите на пагони, изключително в Съединени американски щати. Сайтът wired.com намери няколко от най-невероятните военни опити.

Прилепи с бомби
Към края на Втората международна война американските Военновъздушни сили търсели най-ефективния метод да срутен японските градове със земята. Един ден никому незнаен ортодонт се свързал с Белия дом и предложил необикновена скица: да се връзват дребни запалителни устройства за телата на прилепи, след това животните да се товарят в аеродинамични кафези с формата на бомби и да се пускат над целевите градове.

Според проекта милионите прилепи трябвало да се освобождават от клетките в края на рухването и да се насочват инстинктивно към таваните и складовете на фабриките. Там пренасяните от тях бомби щели да избухнат и да разрушат постройките. В началото на 40-те години в действителност бил изработен сходен опит, който обаче се провалил злокобно, тъй като въоръжените до зъби летящи мишки запалили една от базите на щатските Военновъздушни сили в Карлсбад, Ню Мексико.

След случая планът не бил закрит, а трансфериран на флота, който траял опитите още година. През това време военните сполучливо употребявали летящите си камикадзета над особено издигнат в пустините на Юта подправен японски град. Крилатият флот обаче по този начин и не стигнал до Страната на изгряващото слънце.

Изкуствено северно зарево

През 2005 година физикът от американските въздушни сили Тод Педерсен си седял измежду снеговете на Аляска и следил по какъв начин над базата му се разпростира красиво северно зарево. Небесната светлина обаче не била дело на природата. Педерсен я основал собственоръчно благодарение на голям брой антени, които излъчвали няколко мегавата радиовълни към горните пластове на атмосферата. Резултатът – зашеметяващо светлинно шоу, което по нищо не отстъпвало на същинското северно зарево.

Проектът бил наименуван HAARP, или високочестотна дейна стратегия за изследване на северното зарево (High-frequencyActive Auroral Research Program). Целта му е да даде отговор на някои любопитни въпроси към природата и свойствата на йоносферата като особените взаимоотношения на частиците на огромна височина. Новите въпроси, които програмата повдигнала, обаче били още повече – феновете на тайни теории я назовават средство за надзор над времето, супероръжие и даже висшата шпионска машина. Сякаш основаването на изкуствено северно зарево не е задоволително шантаво единствено по себе си.

Ядрена бомба в джоба

При експлоадирането на нуклеарна бойна глава всеки боец с малко възприятие за самозапазване избира да се намира най-малко на няколко десетки километра разстояние, най-добре в несъмнено и предпазено място като някой танк. Не и американските бойни единици по времето на Студената война. Тези луди глави били подготвени да вземат присъединяване в „ ръкопашни ” нуклеарни битки благодарение на портативни оръдия и бомби.

През 60-те години американската войска била събрала над 2000 оръдия, предопределени за изстрелването на дребни нуклеарни бойни глави, чийто оптимален обсег бил едвам 5 км. Армията драснала клечката на един от тези фойерверки в пустинята Невада през лятото на 1962 година под наблюдението на основния прокурор на страната Робърт Ф. Кенеди – брата на Джон. Взривът избухнал на малко повече от 2 км от мястото на изстрелване и станал последната надземна нуклеарна детонация, извършена от Съединени американски щати.

Лепкави пушки

Пръскането на воините на джихада с лепкава каша не наподобява на доста образован проект, само че армията на Съединени американски щати не се гнуси и от такива хрумвания. Американците в действителност обмисляли разновидността да употребяват пушки, цялостни с леплив полимер, против вражеските войски. Фирмата Adherent Technologies даже получи премия за създаването на полимер, който може да стопира придвижването на коли и танкове, без освен това да наранява пасажерите.

Лепкавите пушки в действителност са хуманното решение за нов вид война. Американското държавно управление има интерес да ограничи цивилните жертви до най-малко, тъй като всякога, когато почтен човек почине под откосите им, интернационалната конюнктура се нажежава.

Няколко такива разработки към този момент съществуват – някои елементи са екипирани с извънредно ярки лазерни „ фенери ”, които служат за предизвестие или заслепяване на съперника. Има и далекобойни акустични уреди, нещо като звукови оръдия, които се употребяват за издаването на устни предизвестия или оглушаване на околните врагове.

Екстремен парашутизъм

През 1960 година капитан Джо Китингър от американските Военновъздушни сили се издига с балон в стратосферата – на към 30 км над земята – и скача. Пада надолу с 1150 км/ч и се приземява умерено благодарение на парашут в пустинята на Ню Мексико.

Откаченият скок в действителност бил част от плана „ Екселсиор ”, който целял да тества проблемите със сигурността на водачите, които летят на огромни височини. Опитът на Китингър потвърдил, че пробният парашут, основан от инженера Франсис Бопре, може да издържи и при най-екстремни натоварвания.

До през днешния ден никой не е счупил върха на Китингър. Опитите обаче не престават – изключително на екип, финансиран от основателите на Red Bull, който се старае най-вероятно с рекламна цел.

Делфини убийци

Не единствено прилепите могат да всяват боязън у врага. В началото на 90-те години съветски офицер упражнявал няколко делфина да атакуват противников кораби. Възпитаникът на военноморската академия „ Киров ” Борис Журид провел опити, с цел да потвърди, че бозайниците могат интелигентно да разпознават другите съдове по звука на перките. Теоретично делфините трябвало да влачат експлозиви до вражеските кораби и подводници, само че да заобикалят другарските.

Години по-късно, защото поддръжката на животните била скъпа, Русия ги продала на Иран. Съдбата им е незнайна, само че слуховете за нови военни стратегии с делфини не престават. Според данни на руската разведка по време на войната във Виетнам тренирани делфини избили десетки водолази, откъсвайки кислородните им апарати или избутвайки ги на повърхността под патроните на бойците.

Екстрасенски отряд

През 1981 година терористи, преоблечени като водопроводчици, отвличат американския военачалник Джеймс Дозиър от вкъщи му в италианския град Верона. През първите дни на опитите да го откри италианското държавно управление отхвърля да сътрудничи на Съединени американски щати. Отчаяните американски военни се хванали за последната сламка – обърнали се към екстрасенсите от програмата Grill Flame за оценка на хора със свръхестествени качества, които да събират надеждна разследваща информация.

Един от екстрасенсите декларирал, че генералът е арестуван в тухлена постройка с червен покрив. Друг негов „ сътрудник ” предположил, че става въпрос за къща в дребния северен град Падуа. Няколко дни по-късно италиански отряд за бързо реагиране избавил Дозиър от място, което отговаряло изцяло на описанието.

Десетки учени и частни компании организират опити с екстрасенси. Изследователи на компанията Boeing да вземем за пример предиздвикали през 60-те години група доброволци да управляват генератор на инцидентни цифри единствено със силата на мисълта си. Изходът бил сполучлив, само че единствено в някои от случаите. Несигурността на резултатите е повода свръхестественото още да не е на щат в международните въоръжени сили.

Котешки очи

Изследователи от щатския флот пробват да разработят хапче, което да разреши на бойците да виждат в тъмното или най-малко да разчитат инфрачервени сигнали с секрети известия.

Някои животни като котките имат в очите си пигменти, които им разрешават да виждат на избрани дължини на светлинните талази, разнообразни от тези на забележимата светлина. Човешката ретина обаче нормално не създава тези молекули.

За да снабдят хората с котешки очи, учени дали на отряд бойци химикал, сходен на витамин А, с вярата, че ще помогне на организма им да създаде пигмента за нощно виждане. Според неофициални данни резултатите били доста обнадеждаващи.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР