Често се твърди, че периорбиталните тъмни кръгове са причинени от

...
Често се твърди, че периорбиталните тъмни кръгове са причинени от
Коментари Харесай

Какво причинява тъмните кръгове под очите ни

Често се твърди, че периорбиталните тъмни кръгове са породени от отмалялост или работа, или даже просто от седене до късно. Това може и да е правилно, само че в действителност гените ни играят много по-голяма роля.

Най-просто казано, периорбиталните тъмни кръгове се появяват, когато тънкия пласт кожа под очите ни демонстрира кръвоносните съдове и кръвта, която съдържат, по-ясно, в сравнение с по останалата част на лицето ни (тази кожа, наречена периорбитална кожа, е приблизително с дебелина към 0,5 мм, до момента в който междинната дебелина на кожата по останалата част на тялото ни е към 2 мм в по-голямата си част). Причината вените ни да наподобяват сини не е, тъй като кръвта в тях е синя, а тъй като кожата и подкожната тъкан разрешава единствено синята/виолетовата светлина да минава през тях. Именно това е повода и кръговете под очите ни да наподобяват синкави.

 Dark circles (cropped)

Друго нещо, което може да аргументи тъмните кръгове под очите, е периорбиталната хиперпигментация – положение, което води до това кожата под очите ни да създава повече меланин, което пък води до по-тъмния й цвят. Това е най-много положение, което визира (или най-малко е по-забележимо при) по-тъмнокожи хора. Според Патрик Б. Шет от Правителствения медицински лицей и болница в Индия, това е едно от най-често срещаните недоволства, с които кожните лекари би трябвало да се оправят. За страдание, както се изяснява в едно проучване на индийски господин с изключително тежък случай на периорбитална меланоза, тя е доста мъчно да се лекува при пациенти с по-тъмна кожа, което от своя страна довежда до взрив на пазара на грим за хора с по-тъмен загар.

Всичко това сподели, че има редица фактори, които могат да създадат тъмните кръгове да наподобяват доста по-зле, даже в случай че не сме генетично предразположени към тях. Един от по-сериозно звучащите фактори е окисляването на кръв, която изтича от периорбиталните кръвоносни съдове. Но това е просто различен метод да се каже, че от време на време кръвоносните съдове към очите ни могат да се спукат, кръвта да изтече и да се натрупа в торбичките под тях. Това е относително безопасен проблем и даже хронично страдащи от този тип кръвоизливи не би трябвало да се тревожат прекалено много – положението механически е обратимо с вярното лекуване, макар че постоянно първо се предлага да се промени методът на живот, преди човек да тръгне да мисли за интервенция. За някои хора, несъмнено, всяка интервенция е за предпочитане пред измененията в метода на живот.

Друг проблем, който върви ръка за ръка с периорбиталните тъмни кръгове, е периорбиталната подутина – торбичките под очите. При младежите това съвсем постоянно е породено от струпване на течности в тази област, било то заради болест, алергии или просто несъразмерна консумация на сол, което може да докара до задържане на повече вода в цялото тяло. Това може да аргументи нараснал напън върху кожата и кръвоносните съдове към очите и по този начин те да се избутат по-близо до повърхността на кожата, което да направи тъмните кръгове да наподобяват по-явни. Подпухналостта, както казахме нагоре, може просто да е в следствие и на напредналата възраст.

Всичко това ви е (надяваме се) забавно, само че към момента не сме дали отговор съответно на въпроса: Могат ли тези тъмни кръгове да бъдат породени от отмалялост и в случай че да – за какво? Ами отговорът на първия е: да, от време на време. Ето и за какво.

 Cortisol-3D-balls

Кортизол

Отговорът се крие в това по какъв начин тялото работи, когато не разполага с доста сила. Когато тялото е изтощено, производството на кортизол внезапно се усилва, с цел да ни помогне да си осигурим силата, която ни е нужна, с цел да останем будни. Наред с доста други неща, кортизолът в действителност усилва и размера на кръвта в тялото ни, което кара кръвоносните ни съдове (включително и тези под очите) да изпъкнат, с цел да я поберат. И тъй като, както към този момент споменахме, тъмните кръгове са породени най-много от това, че виждаме кръвоносните съдове и кръвта през кожата, има аргумент, че когато тези кръвоносни съдове са по-пълни, те ще бъдат по-видими, даже и при хора, които са благословени с по-плътна кожа под очите.

Така че, без значение дали тъй като са ви предали гените си или тъй като ви будят рано за учебно заведение откакто сте си легнали късно, оказва се че за всичко са отговорни родителите ви (или пък техните родители). Едно отежняващо виновността им събитие е, че кортизолът подтиква натрупването на подкожни мазнини. Така че неналичието ви на сън евентуално способства за повече от просто козметични проблеми.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР