Често се оплакваме, че часовете сън не ни достигат, все

...
Често се оплакваме, че часовете сън не ни достигат, все
Коментари Харесай

Кои животни спят най-много и кои - никога

Често се оплакваме, че часовете сън не ни доближават , все сме изтощени и искрено завиждаме на домашния си любим, който си спи блажено, когато си изиска.

Разбира се, животните имат напълно друго всекидневие от нас, хората, а за някои искрено можем да кажем, че са си проспали живота. Ето кои са най-големите поспаливци в животинския свят.

Охлюви

Тези мудни животинки могат да спят цели 15 часа, след което да бъдат дейни двойно повече време - 30 часа. Но в случай че попаднат в рискови условия - на огромна суша да вземем за пример, охлювите могат да останат в положение на сън за няколко години.

Жаби

И те, както и мечките, спят зимен сън. Размерите им обаче са много по-малки, по тази причина и имат неповторима система, която ги защищава от измръзване. По време на няколкомесечното спане съвсем не дишат. Въпреки че са със затворени очи, те са нащрек за протичащото се около тях.
 Снимка 484105

Питони

Липсата на клепачи прави мъчно да се откри по кое време тези огромни змии спят и по кое време - не. Но те са измежду рекордьорите в животинския свят, тъй като могат да прекарат в сън до 23 часа. С тази дълга отмора те подкрепят храносмилането си. Хранейки се единствено по един път на седмица, само че щедро, сигурно организмът им има много работа...

Коали

При тях яденето е също толкоз всекидневно повтарящо се деяние, колкото и сънят. Не е мъчно да ги определим като мързеливи, само че фактът, че могат да си поспиват сладко-сладко и цели 22 часа на денонощие още веднъж е обвързван с храната, която одобряват. Бамбукът е с огромно наличие на фибри, което го прави трудносмилаем.

Моржове

Когато са на брега, могат да прекарат до 20 часа в сън. Но щом влязат във водата, стават доста по-активни, в сравнение с бихме предположили, и устоят до 84 часа без отмора. Е, не напълно - задържат дъха си за няколко минути и вършат къса сънливост под водата.
 Снимка 484107

Тигри

Тези огромни котки могат да прекарат в сън до 16 часа дневно - към 65% от времето си. Останалите часове уплътняват с ловуване и похапване на плячката. Това се случва най-вече в тъмната част на денонощието.

Катерици

Може да ни наподобяват доста енергични, само че това очевидно се дължи на обстоятелството, че си почиват задоволително - до 15 часа. Най-често го вършат в хралупите си, предава Bright Side.

Котки

Любимите ни домашни лентяи са най-известни с това, че най-добре знаят по какъв начин да не вършат нищо. И то по 12-16 часа на денонощие. Но на нас ни се коства, че са доста повече, тъй като са дейни, когато ние спим.
 Снимка 484108

Ленивци

Въпреки бавните си придвижвания, те в действителност не са толкоз мързеливи, колкото някои други скотски типове. В сън прекарват едвам 10 часа, евентуално тъй като всички други дейности им лишават прекомерно доста време, най-много намирането на храна и похапването.
 Животните, методите им за насочване и по какъв начин намират пътя назад към дома
Как животните намират пътя назад към дома

Без карта и без GPS

На другия край са някои рекордьори по най-бърз сън. Жирафите спят по едвам 30 минути дневно , разграничени на няколко дрямки по пет минути. Китовете ги водят с още половин час на ден, като през това време не дишат и не се движат. Делфините пък в никакъв случай не изпадат в бездънен сън , тъй като даже да почиват и да се носят по течението, половината от мозъка им отново работи на цялостни обороти.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР