Често родителите на момчета следват правилото, че от първите дни

...
Често родителите на момчета следват правилото, че от първите дни
Коментари Харесай

Три етапа от живота на синовете, които не са за изпускане

Често родителите на момчета следват правилото, че от първите дни от живот на детето им, то би трябвало да бъде възпитавано като мъж. Най-устойчивата традиция учи, че момчетата не плачат. За наслада обаче има и такива, които се пробват да наложат концепцията, че няма нищо неприятно в това, едно момче да бъде сензитивен човек. Възпитанието на момчетата от време на време е същинска борба. На първо място сред двамата родители, само че и сред всички родственици, директно или индиректно свързани с тази задача.

За положително или неприятно светът, в който живеем се развива с шеметна експедитивност и традициите не са това, което са били преди 20, 30 или 40 години. Ролята на мъжете в обществото е друга и това дава директно отражение върху възпитанието и образованието на множеството момчета.

Австралийският психолог Стив Бидълф твърди, че актуалното общество е изгубило главните си особености във връзка с възпитанието на момчетата. Това, значително усложнява задачата на родителите, които желаят да възпитат щастливи и уверени синове. Стив Бидълф е уверен, че светът се нуждае от позитивно настроени и свободомислещи хора, а не от роботи, подготвени единствено за работа или за война. В книгата си „ Как се възпитават момчета? “ Стив Бидълф споделя разбирането си за паниките на родителите, на които следва да възпитават и образоват синове.

Момчетата са упорити, своенравни и впечатлителни. Те могат да тръгнат по всякога, който им се изпречи и да станат положителни или неприятни. Психологът обаче е сигурен, че ключът към вярното образование на синовете е разбирането на тяхната природа.

Според Стив Бидълф главните стадии в развиването на момчетата са три.

Момчетата не израстват без разтърсвания и премеждия. Възпитанието и развъждането не са единствено паниките за това дали дребното момче е здравословно нахранено и облечено в чисти дрешки. За да израсте виновен и убеден юноша, всяко момче е належащо да бъде възпитавано търпеливо и с внимание.

През другите интервали от неговия живот момчетата минават през разнообразни настроения и етапи на развиване и от особена значимост е какво тъкмо би трябвало да се изисква и чака в отговор от детето и по кое време.

Трите съществени стадия на израстването на момчетата са универсални и се оказва, че съществуват без значение от времето и обществените условия.

Първият стадий обгръща интервала от раждането до шестата година. Това е възрастта, през която момчето е най-тясно обвързвано с майката. Това е времето на „ нейното “ момче, макар че бащата също има голяма роля през този интервал. В този интервал е доста значимо дребното момче да получи задоволително обич и чувство за сигурност. Именно от нея то ще черпи сили и убеденост цялостен живот.

Вторият стадий обгръща интервала от шест до четиринадесет годишна възраст. Това е  периодът, през който момчето образува своите лични вътрешни усеща. То осъзнава своята момчешка същина и се пробва да учи, следвайки умишлено образци от живота на своя татко.  Майката продължава да е доста непосредствен другар и душеприказчик, а светът се трансформира в едно доста по-интересно и вълнуващо място. Целта на възпитанието в този интервал е детето да натрупа познания и да развива качествата си, като не се подценява развиването на качества като добрина и неприкритост, които да  подпомогнат развиването на хармонична персона. Именно през този интервал от живота си всяко момче има шанса да развие възприятията си, да се научи да се радва и да осъзнае привилегията от това, че е родено момче.

Третият етап  продължава от четиринадесет години до зрелост. През тези години от особена значимост е момчетата да контактуват с бащите си интензивно, както и с други възрастни мъже, тъй че да бъдат подготвени да одобряват всички провокации в живота си в бъдеще. Майките последователно остават на назад във времето. Приятелствата получават още по-голяма тежест. В този интервал момчетата развиват възприятието си за отговорност, получават самочувствие и автономия. През този интервал не трябва да се прекратява връзката с родителите, даже в противен случай, най-добре е те, по опция, да вземат интензивно присъединяване в живота на сина си.

Основните критерии за положително образование през всички интервали от развиването на момчетата е да се култивира възприятието за сигурност и почтеност.

От всичко казано до тук излиза наяве, че бащите на момчетата на възраст от шест до четиринадесет години не трябва да са прекомерно отдадени на специалността си, тъй като това би било в ущърб на синовете им, въпреки множеството модерни бащи да са точно работохолици.

Справедливо е да се каже, че доста проблеми – изключително тези, свързани с държанието на момчетата, тяхната липса на мотивация в учебно заведение, а по-късно и проблеми със закона по отношение на някои прегрешения, произтичат от обстоятелството, че доста от родителите не знаят за тези три стадия на развиване на момчетата и никой не им дава нужната поддръжка в точния момент.

Първите седем

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР