Често повечето от нас назовават охладителната течност в мотора с

...
Често повечето от нас назовават охладителната течност в мотора с
Коментари Харесай

Как и защо да проверяваме нивото на охладителната течност

Често множеството от нас посочват охладителната течност в мотора с думата „ антифриз “. Нейните свойство обаче не се изчерпват единствено със отбраната срещу заледяване.

При работата си моторът се нагорещява мощно и с цел да не блокира е нужно регулярно изстудяване. В противоположен случай е допустимо да се стигне до съдбовни последствия. Модерните бордови компютри предизвестяват преди прегряване. При по-старите коли водачът би трябвало да следи самичък индикаторите на инструментите. В тях на арматурното табло се намира индикатор за температурата на охладителната течност.

За охлаждането на мотора се употребява течност, смесена в избрана съразмерност с вода. Тя се съдържа в съд, намиращ се под капака. За райони, в които водата е с високо наличие на калк се предлага потреблението на дестилирана вода. Важно е също и равнището на охладителната течност да не пада. Когато това се случи, системата ще алармира.



Редовната инспекция на равнището на охладителната течност е изключително значима при по-стари коли, които не разполагат с предупредителна система. Правилното равнище може да бъде несъмнено елементарно единствено с взор – върху съда на охладителната течност са маркирани релефно равнищата на най-малко и най-много, сред които не би трябвало да се излиза. Важно е да се знае, че инспекцията би трябвало да бъде осъществена при леден мотор.

Ако равнището спадне под нужното, моторът стартира да загрява повече. Останалата охладителна течност прегрява и стартира да се изпарява. В този случай пътуването не може да бъде продължено преди да бъде допълнена вода. Освен това би трябвало да бъде открита повода за загубата на течност. Ако разширителният съд е пропукан, автомобилът би трябвало да бъде изтеглен.

В студения сезон е значимо охладителната течност да съдържа антифриз. Водата замръзва при 0 градуса, което може да докара до щета на мотора. Антифризът разрешава охладителната течност да не замръзва и при температури от минус 30 градуса. Предварително квалифицираната примес се излива в изравнителния съд като би трябвало да се внимава да не е повече от оптималното равнище.

Особено внимание би трябвало да бъде обърнато при доливане на течност. Ако отворите капачката на изравнителния съд, може да получите изгаряния от парата, излизаща от него. При прегрял мотор може да се стигне и до изхвърляне на вряла вода. Затова постоянно развъртайте капачката постепенно и позволете на парата да излезе, преди да отворите капачката напълно.

Охладителната течност е измежду съставените елементи, които постоянно би трябвало да бъдат държани под око. Затова – един път месечно поглеждайте под капака.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: