Често, особено в последните дни, се чува любопитният факт, че

...
Често, особено в последните дни, се чува любопитният факт, че
Коментари Харесай

Защо крал Чарлз III „притежава“ всички лебеди в Обединеното кралство

Често, изключително в последните дни, се чува любопитният факт, че монарх на Обединеното кралство има всички лебеди в страната. В това изказване има няколко условности, само че то значително е правилно – и сходно на доста други обичаи, свързани с крале и кралици, има странна и дълга (векове) история.

Въпреки че бе коронясан едвам на 6 май 2023 година, принцът на Уелс стана крал на Обединеното кралство незабавно след гибелта на майка си кралица Елизабет II на 8 септември 2022 година Като част от това предаване на властта той наследи и претенциите към някои от лебедите в страната.

 Mute Swan Emsworth2

Ням лебед (Cygnus olor) – най-едрият представител на разред Гъскоподобни.

Технически видяно, монархът на Обединеното кралство не „ има “ автоматизирано всички лебеди в страната. Той се въздържа от правото да претендира за всички неми лебеди, които плуват в открити води на публични земи, които не са обозначени.

Твърди се, че крал Чарлз III упражнява правото си на благосъстоятелност върху лебеди единствено върху елементи от река Темза в Лондон и нейните притоци, тъкмо както прави и кралица Елизабет. Това му право на благосъстоятелност не се отнася и за някои разновидности на лебедите, които се срещат в Обединеното кралство, като да вземем за пример пойният лебед и тундровия лебед.

И до през днешния ден монархът назначава чиновници на длъжности, свързани с лебедите, като всяка година в понеделника на третата седмица от юли Кралският лебедоносец организира гала по броене и маркиране на тези птици. В края на краищата, в случай че имате положение от над 1,8 милиарда английски лири, какво ви пречи да имате и собствен персонален експерт по лебедите?…

Така забележимият афинитет в последна сметка е обвързван с необичайния вкус на благородниците към тях, ефикасен още от времето когато елегантната птица се трансформира в наложителен деликатес за мегабогатите – в средновековна Англия.

„ Лебедите тогава са били извънредно значим източник на храна и са се сервирали на банкети и пиршества за в действителност богатите “, споделя Дейвид Барбър, който в продължение на десетилетия е служил като експерт по лебедите на кралица Елизабет, пред Ройтерс през септември 2022 година

„ С течение на времето разнообразни хора са имали такива птици. Короната им е давала правото да ги имат. И те са имали дребни лебеди и са ги угоявали за коледните празници “, споделя още Барбър.

 Swan Upping beginning at Sunbury Lock. - geograph.org.uk - 122592

Специалистът по лебедите на кралицата се вози в лодка по време на юлската гала

Кралската благосъстоятелност върху лебедите в Обединеното кралство датира най-малко от 1186 година от н. е. Някои източници сочат, че през 1247 година Хенри III поръчва 40 лебеда за коледните си тържества, което е една от най-пищните прояви на тази традиция.

Към началото на 15 век развъждането на лебеди към този момент се трансформира в знак на статута на аристокрацията, която го прави, с цел да показва своята популярност и благосъстояние. Днес традицията се е отдалечила още повече от главната си цел като централна част от вечерята и няма съвсем нищо общо с грандиозни банкети (поне по този начин ни се споделя на нас, елементарните хора).

Може би сте чували също, че убийството на лебед се счита за акт на държавна измяна. Това обаче също не е напълно правилно. Законът е малко замъглен, само че съгласно Правната комисия на Обединеното кралство: „ Убийството на един от немите лебеди на кралицата може да е нелегално, само че в никакъв случай не е било акт на държавна измяна “.

С други думи, в случай че убиете лебед, няма да бъдете екзекутирани в лондонския Тауър, само че не се изненадвайте, в случай че ви бъде повдигнато наказателно обвиняване (и някои, напълно разбираемо, ядосани фенове на животните също може да ви погнат).

И още нещо!

Съгласно законодателството на Обединеното кралство китовете и есетровите риби са кралски риби и когато бъдат уловени от който и да е, те стават персонална благосъстоятелност на монарха като част от неговия или нейния кралски прерогатив. Според настоящото законодателство си има особено отредено длъжностно лице, което е назначено „ да поема притежание на кралската риба, когато тя дойде на британския бряг “.

Този закон продължава да провокира известно внимание и да се ползва понякога, за което свидетелства един случай на улов и продажбата на есетра от риболовец в залива Суонзи през 2004 година: рибата е конфискувана, само че откакто кралица Елизабет II е осведомена за обстановката, рибарят, мъж на име Робърт Дейвис, получава уведомление, че може да употребява улова от 120 кг „ както откри за добре “.

„ Не е нелегално да се хваща или има есетра – само че при изискване че тя първо бъде препоръчана на кралицата “ – разяснява полицията.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР