Често наричана автор на средиземноморската Кама Сутра“, малко се знае

...
Често наричана автор на средиземноморската Кама Сутра“, малко се знае
Коментари Харесай

Мръсната Филенис и древният средиземноморски сексуален наръчник, който развълнува света

Често наричана „ създател на средиземноморската Кама Сутра “ , малко се знае за Филенис от Самос, която евентуално е творила към 4 век пр.н.е. Тя е най-споменаваният създател в еротичния полов справочник „ Радостта от секса “ , което е едно от дребното оцелели еротични произведения от древността.

„ Филанис от Самос, щерка на Окимен, написа следните неща за тези, които желаят... живот “ , стартира наръчникът.



Папирусът стартира с къс увод, който показва авторите и задачата на тяхната работа, а втората колона на папируса стартира с ново заглавие на глава, съветвайки прелъстителите да пренебрегнат външния си тип.

Относно съблазняването: Съответно прелъстителят би трябвало да бъде без украси и некъпан, тъй че да не наподобява на дамата прекомерно угрижен за обсъждания въпрос “ , се споделя в управлението.

Секс наръчникът е доста удобен по природа, написан на елементарен и наличен език, като дава приоритет на методите за по-лесно правене на обич. Няма еротична изразителност или литературна небивалица, а се разказват систематично стадиите на съблазняването – хвалебствие, целувки и в последна сметка сексуален акт.

Love, Sex, & Marriage in Ancient
— Sarah (@Sarah404BC)
Има огромен сегмент за това по какъв начин другите типове дами би трябвало да вършат обич – дребничките, дръзките и красивите са разграничени, а мъжете са инструктирани по какъв начин да ги съблазнят. Големи елементи от този сектор липсват, тъй че реконструкцията е малко комплицирана.
Коя е Филенис, хипотетичният създател на античния полов справочник?
Интересното е, че Филенис, която е била елинска хетера, е била от вида дами, които са имали професионална техника. Така тя и други хетери или куртизанки били единствените, способни да инструктират мъжете по какъв начин да съблазняват дамите. Работата ѝ обгръща най-хубавите полови пози, парфюми, козметика, средства за предизвикателство на аборти и изкуството на целуването, наред с други.

Единственото споменаване на Филенис отвън тази книга идва от различен непокътнат папирусен свитък, където тя развенчава мита към това, че е хетера. „ Аз, Филенис, известна измежду хората, почивам тук, откакто живях дълго и до дълбока напреднала възраст. Ти, който се намираш тук, не ми се подигравай, не се смей, не ме презирай. Не, заклевам се в Зевс, в името на младите, почиващи подземен, не бях разпусната жена с мъжете, предлагана на който и да било. “ , се твърди, че е написала тя.

A brief history of sex and sexuality in Ancient Greece
— Dr Donna Yates (@DrDonnaYates)
„ Радостта от секса “ е била необятно четена, въпреки и обществено съдена в това време. Това отрицание явно произтича от обстоятелството, че жена е написала такова произведение, а не от отрицание на самата тема.
Ще се изправи ли същинската Филенис, апелирам?
Това е мястото, където поражда конфликт – този на идентичността. Много учени считат, че Филенис е родово елинско име, под което няколко души са написали и съставили този етюд и това евентуално са били мъже.

Начинът, по който е написан, понижава сложността на секса до това да се доставя наслаждение единствено на мъже, което не се разграничава от разнообразни наръчници за секс, писани в историята, по целия свят .

Поетът Есхрион от Самос пък твърди, че атинският софист Поликрат е създател на половото управление .

The Truth About Sex in Ancient

— Ancient Origins (@ancientorigins) Скритите фронтове на гръцката половост
Това, което е изключително забавно, като се има поради, че и допустимо Филенис да е заслон за неизвестни мъжки създатели, е, че гръцкото общество интензивно е практикувало гей обич. Възрастни мъже, както женени, по този начин и неженени, са имали връзки с млади момчета, нормално малолетни.

Това е по този начин, тъй като в гръцкото общество половото предпочитание не се преглежда като маркер на пола – по-скоро това са функциите, поети от всеки участник в половия акт. Това нормално се разделя на интензивно навлизане и пасивно навлизане, или надлежно преобладаващи и подчинени функции. Доминиращата роля се свързва с неустрашимост, по-висок обществен статус и зрелост, до момента в който пасивната позиция се свързва с женственост, по-нисък обществен статус и младост.

Любовта сред дами не е толкоз добре документирана, макар че може да се каже, че етимологията на термина лесбийка, употребен за хомосексуални дами, произлиза от остров Лесбос. Много любовни стихове са написани от Сафо, поетеса от този остров, която е оставила след себе си близо 12 000 реда лирика за любовта си към други дами. Има няколко други открити препратки, само че като цяло любовта сред дамите не е толкоз добре документирана.

just learned about Phryne, a sex worker on trial in ancient Greece, who flashed her boobs to the court and the judges spared her execution bc they were so perfect
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР