Често ли си задавате въпроса Щастлив/а ли съм?“А имате ли

...
Често ли си задавате въпроса Щастлив/а ли съм?“А имате ли
Коментари Харесай

Двете възрасти, през които се чувстваме най-щастливи

Често ли си задавате въпроса „ Щастлив/а ли съм? “

А имате ли безапелационен отговор на него?

Всъщност каквото и да мислите, най-вероятно не се намирате в най-щастливата си възраст. Защо ли?

Защото по време на житейския ни път има единствено 2 възрасти, в който се усещаме най-посветени в тази емоция…

Оказва се, че 23 години е една от двете възрасти, на които се усещаме най-щастливи и задоволени от живота. Другата е 69!

Това потвърждава най-новото университетско изследване по тематиката за източниците на благополучие в социума. Изследването обгръща над 23 000 души на възраст сред 17 и 85 години. Проведено е в LSE – London School of Economics and Political Science и има за цел да показа настройката към възприятието наслада на хората.

Участниците (британци и германци) били помолени да споделят какъв брой щастливи по тяхна персонална преценка се усещат към този миг от живота си и какъв брой щастливи биха се чувствали още веднъж по тяхно персонално чувство след 5 години. Те трябвало да прибавят и оценка на удовлетворението си от метода на живот, който водят – ниска, междинна или висока…

Анкетата дала явен отговор: „ кривата “ на щастието има U-образна форма – първият ѝ пик е когато хората са на възраст 23, а втория огромен пик – когато са на 69.

Учените описват, че тези числа не трябва да ни учудват, защото младежите постоянно се „ пренавиват “ прекомерно за това какъв брой щастливи ще бъдат след 5 години и се любуват на безгрижието и необременеността си, до момента в който възрастните хора са щастливи по един по-мъдър и зрял метод, чувствайки се удовлетворени от живота, който са минали.

23-годишните са още при започване на кариерата си, занапред им следва самостоятелен живот на възрастни, до момента в който на 69 се минава в един нов стадий на провокации, когато към този момент е пристигнало пенсионирането и отдръпването от рутинната активност, вършена десетилетия наред.

Каква е равносметката? Разбира се, че в случай че сме минали скоро или по-отдавна 23-годишнината си, не е нужно да чакаме още 46 години, с цел да изпитаме мощно тази оптимистична страст.

Всъщност, от научна позиция, щастието може да има възраст, само че от персонален взор – щастието зависи само от нас самите. Е, несъмнено, в случай че спим задоволително, живеем здравословно и вършим редовно упражнения за тялото и душата си, с цел да ги държим във форма, равнищата на благополучие ще бъдат постоянно над горната граница.

И няма да имаме потребност да си задаваме въпроса „ Щастлив/а ли съм? “ 

Просто ще усещаме, че е така…

Инфо: independent.co.uk

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР