Често когато сме в лошо настроение имаме усещането, че с

...
Често когато сме в лошо настроение имаме усещането, че с
Коментари Харесай

Храните, които повишават настроението ни

Често когато сме в неприятно въодушевление имаме чувството, че с нищо не можем да се развеселим. Кой да допусна обаче, че точно храната има толкоз директна връзка с метода, по който се усещаме.

Вече много сме слушали и чели за въздействието на храненето ни върху здравето. Както към този момент знаем, то въздейства на риска от развиване на няколко положения, измежду които затлъстяване, високо кръвно налягане, сърдечни болести и рак. Можем да останем по-изненадани обаче от това, че има храни, които могат да ни повлияят за поддържането на положително въодушевление и да държат някои признаци на меланхолия и тревога надалеч от нас.

Богатството на витамин B12

Ползите от консумирането на храни, богати на витамин B12, са повече в сравнение с сме предполагали. С тях можем да си помогнем за повишение на настроението, в битката с депресията и да повишим силата си. B12 има удобния резултат да подкрепя образуването на червени кръвни кафези, да поддържа костите здрави, да предотвратява вродени недостатъци и да усъвършенства мозъчната функционалност.
 Снимка 599410
 

Храните, богати на витамин B12, са месото, яйцата, млечните артикули, зърнените храни, както и рибата. Благодарение на наличието на омега-3 мастни киселини на рибата поддържаме и положителната функционалност на мозъка ни.

Силата на допамина

Нека първо в резюме разясним за допамина. Той е невротрансмитер, създаван в мозъка, който има директна връзка с регулирането на настроението ни. Когато сме заредили организма си с задоволително допамин, се усещаме щастливи, будни, фокусирани и стимулирани. Когато обаче той не ни доближава, може да изпитаме промени в настроението, демотивация и заспалост.
 Снимка 599412
 

За да не позволяваме това да ни се случи обаче, можем просто да хапнем малко бадеми, бобови храни или пък любеница, в случай че е в сезон. На кафето, несъмнено, също можем да разчитаме да усъвършенства настроението ни.

Ползите от фолиевата киселина

Доказано е, че страдащите от меланхолия хора имат по-ниски равнища на фолиева киселина в организма си. Тя съставлява естествената форма на витамин B9 и оказва помощ за образуването на ДНК, както и за поддържането на протеиновия метаболизъм.
 Снимка 599411
 

Храните с високо наличие на фолиева киселина (витамин B9) са листните зеленчуци, броколите, карфиолът, зелето и брюкселското зеле. Освен тях за положително въодушевление можем да хапваме и стриди, миди и други морски блага.

Необходимото витамин D

За ниските стойности на витамин D в организма ни също не е загадка за учените, че са свързани с по-висок риск от меланхолия, негативни страсти и влошено качество на живот. В мозъка ни в действителност има доста рецептори за витамин D, което е показателно за основната му роля за когнитивната ни функционалност и психологичното ни здраве.
 Снимка 599409
Един от методите, с които можем да си набираме витамин D, е като се излагаме на слънце - задоволителни са ни сред 15 и 20 минути дневно. Друг вид е да го одобряваме като хранителна добавка. Най-добре е обаче първо да пробваме с нашарване на менюто ни и включването на повече портокалов сок и мляко, което не е от скотски произход
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР