Често хората питат коя е най-изгодната, най-евтината и в този

...
Често хората питат коя е най-изгодната, най-евтината и в този
Коментари Харесай

Коя е най-скъпата банка у нас?

Често хората питат коя е най-изгодната, най-евтината и в този дух въпроси, само че в никакъв случай не питат коя е най-скъпата. За да се отговори на този въпрос, би трябвало да се опише какво в действителност прави една банка евтина или скъпа и дали това най-важният аршин, по който би трябвало да се водим в избора ни при кандидатстване за жилищен заем.

Да, несъмнено, че цената е от огромно значение при избора ни на банка. В последна сметка жилищният заем е дълготраен финансов разход за семейството, към 15-20 години приблизително и не ни е все едно какъв брой пари ще плащаме за месечни вноски, написа musketari.bg, представени от businessnovinite.bg. Но като приказваме за цена, какво имаме поради – лихвата, ГПР (годишен % на разходите), месечната вноска или крайното оскъпяване? Защото не е едно и също.

Лихва и ГПР – каква е разликата?



Докато лихвеният процент показва базовото оскъпяване на взетата сума,  в действителност при ипотечните кредити почти никога не можете да се ограничите единствено до тази рента. Банките и финансовите институции включват, както задължителни, по този начин и допълнителни артикули и услуги към заема – месечна такса за обслужване на сметка, такса за кредитна карта, пестелив артикул, застраховка на парцела, застраховка живот и други Те могат да бъдат месечни или годишни и сравнението не е елементарно. Целта на ГПР е да покаже действителното оскъпяване на заема (като процент), включващо всички тези спомагателни разходи, с цел да може по-лесно да сравните продуктите. Така че, не се подлъгвайте от оферта с евтина или скъпа базова рента. Важно е да гледате крайното оскъпяване.

Видове месечни вноски и извънредно оскъпяване

Крайното оскъпяване на малко е сумата, която ще изплатите над изтеглената. Тази сума включва всички разходи, застраховки, такси и спомагателни артикули към заема, който теглите. Тя непосредствено зависи от периода, за който теглите заема (все отново, при една и съща годишна рента има значение дали ще начислите лихви за 5 или 10 години), само че освен. Ефект има и вида вноски, който изберете:

Анюитетни вноски –
плащате една и съща месечна вноска за целия период на заема. В началото вноската съдържа по-голям дял от лихвата по отношение на главницата, само че след това се обръща и пропорцията на главница става по-голяма. Общата сума остава постоянно е една и съща, което прави този вид вноски лесни за предугаждане в бюджета и за това са и най-популярни.

Намаляващи  вноски –
плащате по-големи вноски първоначално (в съпоставяне с еквивалентните анюитетни), само че след това те понижават. Идеята тук е, че постоянно плащате идентичен размер главница, като първоначално вноската съдържа по-голяма сума лихви, до момента в който след това тя понижава. При този вид  вноски, крайното оскъпяване е по-малко заради по-бързото погасяване на главницата спрямо анюитетните вноски.

Други критерии вид " препъни-камъче “ 

Докато ценовите критерии са очевидни за съпоставяне на предложения, според от обстановката, други фактори, за които рядко си давате сметка, могат да се окажат още по-важни:

Процент на финансиране  – оптималната сума, която една банка отпуска като заем зависи от цената на парцела. Така да вземем за пример, някои банки отпускат 70%, до момента в който други – до 90% от нея. Не рядко размера на самоучастието ще се окаже от основно значение към коя банка ще се обърнете финално.

Оценка на имота  – говорейки си за цената на парцела, може да не си давате сметка, само че банките не постоянно одобряват продажната цена за последна стойност на парцела. Всяка банка прави оценка парцела по лични критерии, което води от време на време до обилни разлики в оценката. Дори с по-малък % на финансиране, по-висока оценка може да значи по-голям оптимален заем.

Тип парцел  – постоянно банките имат разнообразни условия на финансиране по отношение на структурата на парцела. Така да вземем за пример, в предварителната ви оферта може да е посочено 90% оптимално финансиране, само че капарирате ли панел, можете да се окажете с не повече от 70% на финално утвърждение и да се чудите от кое място да си набавяте разликата.

Етап на градеж  – Не всички банки финансират незавършени парцели. Ако ви трябват пари, с цел да купите парцел на акт 14 или 15, може да се окаже, че имате единствено един или два избора на банка и предходни съпоставения на какъв брой скъпи са общоприетите предложения на банките да са изцяло непотребни.

Източник на приходи  – има много българи, които работят в чужбина, само че желаят да си купят парцел в родината. Не всички банки са подготвени да финансират клиент с приходи от чужбина и изискванията за такива профили могат да варират доста. Същото важи и за приходи от личен бизнес, наеми и други

Остатъчен приход  – това е сумата, която ви остава след покриването на всички вноски по кредитни отговорности. Някои банки чакат най-малко 50% от чистите ви приходи да останат, до момента в който други са склонни да одобряват и 30%

Максимална възраст  – всяка кредитна институция желае заемът й да  бъде изплатен преди клиентът да стане прекомерно възрастен. Някои банки финансират със периоди до 65 годишна възраст, до момента в който други са подготвени да изчакат и до 75. Това не визира единствено хората в " третата възраст “, само че и тези над 35-40. Ако ви би трябвало оптимален период с цел да ви е допустимо най-ниска вноската, оптималната възраст на погашение на заема става главен фактор.

Кредитна история  – не на последно място, кредитната ви история е също от определящо значение дали бихте могли да изтеглите заем или не. Наличието на просрочия по съществуващи или към този момент изплатени заеми се пази като история в централния кредитен указател (ЦКР) в продължение на 5 години. Някои банки са склонни да вършат изключения с еднократни забавяния по заплащания на заеми, други не. Дори да нямате просрочия, в случай че сте взели доста на брой бързи заеми, много банки биха ви определили като рисков кредитоискател и да откажат финансиране.

Правилната банка

Няма " най-скъпа “ банка, която постоянно да се заобикаля или " най-евтина “ – има " най-подходяща “. Така банка мъчно се избира по рекомендация или реклама, тъй като най-изгодното за вашия сътрудник / родственик / другар не е наложително да бъде най-изгодното за вас. Ето за какво, когато търсите заем и желаете да сте сигурни, че вземате най-хубавото решение за съответната ви обстановка е добре да се обърнете към кредитен съветник, който изцяло гратис ще изследва целия пазар, с цел да не сте принудени да си купувате артикули и услуги, от които нямате потребност, само че ниският лихвен % да ви подлъже.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР