Често глухите или слепи хора развиват по-силно останалите си сетива.

...
Често глухите или слепи хора развиват по-силно останалите си сетива.
Коментари Харесай

Защо глухите виждат по-добре?

Често глухите или слепи хора развиват по-силно останалите си сетива. Доскоро обаче нямаше научно доказателство дали това е по този начин и за какво. Учени от университета в Западен Онтарио с началник Стивън Ломбер обаче откриха причинно-следствената връзка сред засиленото зрение и неналичието на слух. Тайната се крие в реорганизирането на част от мозъка, която кардинално поддържа слуховите усещания, сподели изследване върху котки, представено от Science Daily.

Котките са единственото създание с изключение на индивида, което може да се роди без слух. Ломбер и екипът му събрали глухи по рождение писани и ги изследвали дружно с техни чуващи посестрими. Резултатите посочили, че при глухите се усъвършенстват единствено две характерности на зрението - периферното зрение и засичането на движещи се предмети.

Причина за това били измененията в елементи от мозъка, отговарящи за слуха. Регионът, който при здрав организъм би възприемал периферните звуци, се прегрупирал по този начин, че да служи на периферното зрение. Изводът на учените е, че функционалностите на мозъчната област си остават същите, трансформира се единствено сетивото, за което те дават отговор.

" Мозъкът е доста гъвкава конструкция и не търпи елементи от него да стоят неизползвани ", разясни Ломбер, който е професор във Факултета по физиология и фармакология към школата по медицина " Шулич ". " Той желае да компенсира изгубеното осезание с потребни усъвършенствания. Ако да вземем за пример сте глухи, ще имате изгода от това да видите с периферното си зрение по какъв начин към вас се задава кола - тъй като не можете да я чуете. От изгода ще ви е и усъвършенстваната дарба да определите какъв брой бързо се движи даден обект. "

Ломбер и екипът му пробват да схванат разликите сред " чуващия " и " глухия " мозък, с цел да схванат по-добре по какъв начин той работи с кохлеарните импланти - електронни устройства, предопределени за лишени от слух пациенти. Ако мозъкът се прегрупира, с цел да компенсира загубата на слуха, то какво става, когато той се възвърне благодарение на импланта?

" Моята прилика е да си представям, че не употребявам вилата си и я давам чартърен на другар. Той се настанява комфортно там, дори пренарежда мебелите и заживява в комфорт. И в случай че един ден се върна, той може да не желае към този момент да си тръгне ", майтапи се Ломбер, който възнамерява да разбере и дали тези промени в мозъка се случват и когато слухът бъде загубен на по-късна възраст, или слуховият опит предотвратява това.

Откритията са оповестени в сп. Nature Neuroscience.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР