Честните избори са това, което отличава демокрацията от всеки един

...
Честните избори са това, което отличава демокрацията от всеки един
Коментари Харесай

Президентът наложи вето върху промените в ИК и призова БСП да се върне в парламента

Честните избори са това, което отличава демокрацията от всеки един различен режим. Загубим ли правото да избираме управниците си, губим всичко това, което сме постигнали през последните три десетилетия. Това съобщи президентът Румен Радев на брифинг в Народното събрание, съобщи кореспондент на Novini.bg.

,,Прагът от 300 гласоподаватели лишава дребните обитаеми места от правото да гласоподават машинно. Категорично недопустимо е и актове, свързани с изборния развой, да остават необжалваеми. Така главно конституционно право, каквото е изборното право, остава без правосъдна отбрана при нарушаване. Въвеждането на спадащото болшинство в работата на гласоподавателите комисии ерозира политически плурализъм, без който няма почтени избори. Промените в състава на ЦИК също не са в полза на закоността на изборния развой. В тази връзка натрапвам несъгласие на посочените промени в Изборния кодекс. Същевременно законодателният орган за следващ път отсрочва въвеждането на машинно гласоподаване, актуализацията на изборни описи и видеоконтрол по време на броенето на бюлетините. Това демонстрира непрогледен и непочтен избирателен процес'', изясни Радев.

,,През миналата седмица едни и същи депутати защитаваха две противоположни решения в границите на няколко дни, а по този начин се разрушава вярата на българите в парламентаризма и издава рисково прелъщение политическата целенасоченост да се минимализира без оглед на Конституцията и законите. Хубаво е, че здравия разсъдък в последна сметка надделя'', уточни още президентът и прикани депутатите от Българска социалистическа партия да се завърнат в пленарната зала.

,,Призовавам опозицията да се върне в Народното събрание преди повторното разглеждане на измененията в Изборния кодекс'', приключи Румен Радев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР