Честит празник на всички българи! Днес се навършват точно 112

...
Честит празник на всички българи! Днес се навършват точно 112
Коментари Харесай

Честит празник, България! Честваме 112 години от обявяването на Независимостта

Честит празник на всички българи! Днес се навършват тъкмо 112 години от оповестяването на Независимостта на България. Едно от най-георичните каузи в новата българска история.На днешната дата през далечната 1908 година във Велико Търново княз Фердинанд и министър-председателят на страната тогава Александър Малинов, афишират Независимостта на България с манифест. Събитието е знаково и се организира в църквата " Св. Четиредесет мъченици " в остарялата българска столица. След този акт, княз Фердинанд I приема купата цар на българите.

До този миг България е васално княжество на Османската империя. Българската дипломация съумява да се възползва по най-хубавия метод от неустойчивостта в турската страна, като без да бъде пролята и капка кръв, страната ни афишира своята цялостна автономия.

Виж още: Уникални фотоси: българските градове преди повече от 30 година

Защо обаче оповестяването на независимостта е значимо?

България се изравнява със прилежащите си страни - Сърбия и Румъния, които са към този момент самостоятелни. Още един значим факт: България стопира да заплаща налог на империята. Източните железници на нашата територия се афишират за български. Малко по-късно се урежда и различен важен въпрос, обвързван с независимостта на страната - откупуването на влаковите линии на българска територия.

Макар България да афишира своята самостоятелност на 22 септември 1908 година, борбата продължава. Следва сложната задача, а точно интернационалното самопризнание от страна на така наречен Велики сили.

Деликатната обстановка, която настава след нарушаването на Берлинския контракт e сполучливо позволена. Първо е извоювана Британската империя, която слага изискването - да стартират договаряния сред българското държавно управление и Високата врата (Турция). Преговорите стартират незабавно и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. Турските условия обаче изострят връзките сред двете страни, тъй като Турция желае родината ни да заплати сериозна сума. Русия не желае боен спор на Балканите и се заема да посредничи в договарянията.

Виж още:

Руската империя поема изплащането на желаните от Турция 125 хиляди лева, приспадайки тази сума от турския дълг, останал от Освободителната война (1877-1878). Така България не заплаща нищо на Турция, а ще издължи 82 хиляди лева на Русия, само че като подписа заем с съветската държавна банка при преференциални условия. В подмяна на което Високата врата се отхвърля да желае обезщетение от България и признава независимостта ѝ. Официално това става през април 1909 година, след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за самостоятелна страна.

Провъзгласяването на Независимостта без подозрение е най-високата точка на политическото самоосъзнаване и самоопределяне на българската нация в годините след Освобождението.

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР