Честит празник, българи!Днес честваме 114 години от обявяването на Независимостта

...
Честит празник, българи!Днес честваме 114 години от обявяването на Независимостта
Коментари Харесай

Мирянов за най-мащабния проект на Нашият дом е България: Апотеоз на християнската вяра и роден дух

Честит празник, българи!
Днес честваме 114 години от оповестяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 година в църквата " Св. Четиридесет мъченици " във Велико Търново, с Манифест на княз Фердинанд е оповестена Независимостта на България, а князът се прогласява за цар на Царство България!

 

Това написа създателят на родолюбивата фондация " Нашият дом е България " арх. Пламен Мирянов в обществената мрежа.

 

Във връзка с националния празник споделям фрагменти от най-мащабния театрален план на фондация " Нашият Дом е България " до момента!
Проектът е апотеоз на християнската религия и българския дух, съхранили народа ни през вековете, чества националната ни памет и предсказва бъдеще за нас – българите!, разясни арх. Миярнов и добави:

Четири епични концерт–спектакъла бяха осъществени на същото мястото, където преди шест години екипът стартира активността си с първата скромна ексцентрична самодейност – организация на полети с топловъздушни балони от крепостта „ Калето “ над Белоградчишките скали.

Тази година, от 27-ми август до 3-ти септември, на сцената на 7-я летен фестивал „ Опера на върховете “ представихме тетралогията „ Крепост на честност “. Над 3 месеца работа, над 300 участници, екип за сцената от към 50 души.

Събитията показаха възстановки на исторически подиуми, артистични етюди, песнопения, интерпретация на художествено слово, истински музикални произведения от маестро Георги Андреев Georgi Andreev, някои от които, написани особено за спектаклите, шедьоври от международната класика, емблематични български песни, безконечни български златни стихове, вълнуващи хореографии исторически картини в танцови етюди, светлинни и звукови резултати - въобще всичко почтено, с което бяхме сподобни да възпеем Бог и родно място.

Защото за тези тематики - единствено най-хубавото е задоволително положително!
И точно любовта към Всевишния, към близък, родно място и дом беше двигателната мощ за нас през тези уморителни и жарки месеци.

 

Пламен Мирянов благодари на всички стотици участници в този " комплициран, огромен и виновен план ", като съобщи: Бях виновен пред Църквата, защото се реализира с благословението на Негово Светейшество Неофит – патриарх български, пред Операта, тъй като съвсем всеки подробност беше координиран с учен Пламен Карталов, и пред Българската Национална телевизия, която снима спектакъла „ С нами Бог “.

 

Големи благодарности на акад. Пламен Карталов и на екипа на Софийска Опера и балет, особено на Вера Белева! На учен Карталов е била първата концепция на това магично място да се основат театрални планове с висока художествена и културна стойност! За нас е голяма чест и привилегия, след всички значими и знакови представления на Софийска опера и балет, на 7-я летен фестивал „ Опера на върховете “ да успеем да представим и наше творчество. Без позволението на екипа на операта и тяхната огромна поддръжка всичко това нямаше да се случи!

Мирянов благодари и на Община Белоградчик в лицето на кмета на града инж. Николов, на зам. кмета Милена Иванова, която са били неразделно до тях, на лъчезарните девойки и момчета- салонен личен състав, както и на всички жители, които помагаха със сърце и душа.

И продължава с благодарностите:

Благодаря на композитора Георги Андреев Georgi Andreev за представянето и дирижирането на най-епичните музикални поеми на тематика славна българска история, които аз персонално в миналото съм чувал!

 

Благодарности на всички музиканти от Врачанската филхармония за осъществяванията на комплицираната музика на Георги Андреев!

 

Благодаря хора на БНР с диригент Любомира Александрова!

 

Благодаря на Desi Dobreva и Лудо Младо бенд, които нажежиха. разпалиха и подвигнаха на крайници цялата публиката на концертите „ Моя антична земя “ и „ Химн на любовта “!

 

Благодарности на струнен оркестър „ Кварто и другари “, особено на: Ivan Penchev Татяна Тодорова, Svetle To Denitza Dimitrova за виртуозно изпълнените шедьоври на класическото изкуство и доста други знакови музикални творби!

Благодаря на Софийски духовнически хор с диригент ставрофорен иконом - Кирил Попов за мощно въздействащи и въздигащите песнопения! Благодаря на Кирил Попов за градивните препоръки и съвещания по отношение на концерта „ С нами Бог “!

Благодаря на отбор „ Българе “ за незабравимите и докосващи хореографии и пластично-танцови етюди!

 

Благодарности на прабългарската школа „ Багатур “ за спиращите дъха възстановки на епични подиуми от нашата история.

 

Благодаря на женски хор „ Ваня Монева “ с диригент Ваня Монева за нежността и изяществото на сцената!

 

Благодаря на хор „ Св. Йоан Кукузел “ с диригент Кристиян Попов и Георги Миков за ангелогласното пеене!

 

Благодаря на женски хор „ Нуша “ с началник Нели Андреева за красивите мелодии, гласове и пъстрите украшения!

 

Благодаря на солистите при отбор „ Филип Кутев “ за достоверното звучене, особено на: Деница Христова-гъдулка и Любо Жеков-кавал!

 

Благодарности на отбор „ София 6 “ и хореограф Николай Несторов за високия дух и високите скокове на сцената!

 

Благодарности на съдружие „ Единение “ и „ Приказка за България “ за реалистичните възстановки на исторически подиуми от първо българско царство и боевете на Шипка!

 

Благодарности на квартет „ Армейска ария “ за гръмките и пробуждащи осъществявания на златни патриотични песни!

 

Благодарности на 100 каба гайди за огромното родопско звучене!

 

Благодарности на артиста Янко Лозанов за паметните и разтърсващи осъществявания на емблематични златни стихове!

 

Благодарности на актьорите Веселин Калановски Веселин Калановски, Любомир Петкашев, Деян Жеков, Петър Горанов, Стефан Къшев, Любен Байчински, Елени Декидис, Йордан Биков, Иля Пепеланов, Теодор Софрониев, Матей Мичев за магнетичното и завладяващо наличие на сцената, и за достоверното им видоизменение в исторически персони!

Благодарности на фотографите на тези искрящи фрагменти от приказката: Добромир Райнов, Краси Матаров, Огнян Стефанов, Александър Сандев!

 

Този най-мащабен план се осъществя след тежък 3 месечен труд, извънредно комплицирана организация, логистика и подготовка на терен с помощта на: Магдалена Праматарска, Гроздан Найденов, Добромир Райнов, Милена Ситарска, Вихра Кюркчийска, Станимира Дойчева, Симеона Герджикова и всички доброволци! Специални благодарности на Илия Илиев, Мария Пейкова и Гергана Маринова.

Крепостта на честност е самият Наш Господ, Който постоянно ни опазва и под сянката на Неговите криле можем да се скрием! Благодаря на Господа, че позволи и благоволи тези 4 концерт-спектакъла да се случат, като даде прелестни условия, като съпроводи Неговата берекет и мир по време на събитията, като ни резервира в положително здраве, макар огромната натовареност!, написа още Мирянов.

И постоянно с писаните песни, възпяващи Бога – Човекомилосърдния, тъй като Нему е всяка популярност, чест и хвала Божия завинаги – в този момент и постоянно и на всякое създание! Амин!, приключи обявата си родолюбивият юноша.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР