Чешкото финансово министерство предложи да се откаже от финансовата субсидия

...
Чешкото финансово министерство предложи да се откаже от финансовата субсидия
Коментари Харесай

Чешкото финансово министерство може да се откаже от европари за бивша фирма на премиера

Чешкото финансово министерство предложи да се откаже от финансовата дотация на Европейския съюз за план, разследван от полицията, който подкопа възможностите на държавното управление на малцинството да завоюва избор на доверие в Народното събрание, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Субсидията от два милиона евро бе отпусната пред 2008 година на плантация и конферентен център, който в този момент е благосъстоятелност на " Агроферт " - най-големия чешки шеф, основан от тогавашния предприемач Андрей Бабиш и притежаван от него, до момента в който той го трансферира в поверителен фонд предходната година.

Проектът, наименуван " Щъркелово гнездо ", е в центъра на обвиняванията против Бабиш, който бе номиниран за министър председател откакто неговата партия завоюва парламентарните избори през октомври 2017 година Според тези обвинявания Бабиш е манипулирал собствеността върху плана за да завоюва финансиране, на което не е имал право.

Този скандал е основната причина останалите политически партии да откажат да влязат в коалиция с партията АНО ( " Действие на недоволните жители " ) на Бабиш. Заради него държавното управление на малцинството, ръководено от Бабиш, се чака да загуби вота на доверие в Народното събрание, плануван за идната седмица.

Бабиш отхвърля да е правил нещо неправилно и споделя, че казусът е изфабрикуван от неговите съперници, страхуващи се, че той ще подеме битка против корупцията. Случаят се проверява от чешката полиция, която упреква Бабиш и други хора в машинация, както и от ОЛАФ - Европейската работа за битка с измамите.

Министерството на финансите разгласи през днешния ден, че според писмо от Европейската комисия е предложило на локалните управляващи, занимаващи се с ръководството на евросубсидиите, да отдръпват настояванията си за финансиране на редица планове, по които се водят следствия от полицията или от ОЛАФ.

Бабиш и неговите представители до момента не са коментирали новото развиване на случая.

" Щъркелово гнездо " - конферентен център и плантация край Прага, не бе показал притежателите си, когато изиска евросубсидия. Финансирането, получено по европрограмата за бедните райони в Европейски Съюз, бе предопределено за дребен бизнес - условие, на което компанията " Агроферт " на Бабиш не би могла да отговори. Тя обаче бе благосъстоятелност на " Агроферт " преди този момент, а в този момент още веднъж е благосъстоятелност на " Агроферт ".

Бабиш бе упрекнат в машинация с евросубсидия по това дело, само че откакто бе определен в Народното събрание получи парламентарен имунитет. Очаква се долната камара на Народното събрание да гласоподава за събаряне на имунитета му в околните седмици.

ОЛАФ завърши своето следствие по случая и изпрати рекомендациите си на чешките управляващи, само че към този момент неговите изводи не са оповестени, тъй като съгласно чешката държавна прокуратура това би повлияло на следствието в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР