Чешкият здравен министър Ян Блатни обяви, че страната преминава в

...
Чешкият здравен министър Ян Блатни обяви, че страната преминава в
Коментари Харесай

Чехия наложи най-строги ограничения за празниците

Чешкият здравен министър Ян Блатни разгласи, че страната минава в оптималната пета степен на епидемиологична заплаха от Ковид-19, която значи затваряне на всички магазини, които не продават артикули от първа нужда, служби и предприятия за услуги, и ски лифтове, както и още по-дълъг вечерен час, започващ от 21 вместо от 23 ч, съобщи Ройтерс.

Тези ограничавания на практика ще затворят страната с население от 10,7 млн. по новогодишните празници и ще прекратят зимните ски ваканции.

Броят на новозаразените с ковид внезапно скочи през декември, достигайки до над 10 000 във вторник за първи път след 6 ноември.

При този ритъм, сподели министърът, приетите в болница могат да доближат до 7000 към края на годината, против настоящето ниво от 4782, и да наближат ноемврийския пик от над 8000, когато страната имаше една от най-високите степени на заболеваемост и смъртност в Европа.

Броят на смъртните случаи, свързани с Ковид-19, набъбна 15 пъти от началото на октомври, и доближи 10 664.

Новото стягане на ограниченията идва след известно разхлабване при започване на месеца, когато заболеваемостта означи спад.

Според въведената 5-а степен на заплаха броят на обществените събирания се лимитира до двама души отвън фамилията. Религиозни служби са позволени при най-много 10 % претовареност на местата. Супермаркетите ще могат да продават единствено най-насъщните артикули. Всичко друго належащо би трябвало да бъде поръчвано онлайн.

Училищата остават затворени. След празниците единствено най-малките възпитаници - 1 и 2-и клас, ще могат да се върнат в класните стаи, останалите минават на отдалечено образование.

Блатни сподели, че през януари държавното управление ще направи преценка на ограниченията, които са в действие до 10 януари, и ще реши по какъв начин ще действа по-нататък.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР