Чешкият президент Петър Павел използва първото си новогодишно обръщение след

...
Чешкият президент Петър Павел използва първото си новогодишно обръщение след
Коментари Харесай

В новогодишното си обръщение президентът на Чехия призова за въвеждане на еврото

Чешкият президент Петър Павел употребява първото си новогодишно послание след встъпването си в служба, с цел да призове за въвеждане на еврото в страната, съобщи ДПА.

" Дойде време да стартираме да подхващаме съответни стъпки, които ще доведат до осъществяването на този ангажимент ", съобщи 62-годишният Павел.

За страна с отворена и експортно насочена стопанска система, която се намира в центъра на Европа, единната валута е " разумното бъдеще ", акцентира той.

Павел е някогашен шеф на Генералния щаб, като застана отпред на 10,8-милионната страна, членка на Европейски Съюз и НАТО, през март 2023 година.

Чешката република има лична валута - крона. Прага пое ангажимент да одобри еврото при присъединението си към Европейски Съюз преди съвсем 20 години, само че не беше избрана времева рамка.

Либерално-консервативното съдружно държавно управление под управлението на премиера Петър Фиала към момента не се е споразумяло за дата за присъединение към еврото. Въпреки това изменение на закона, влезнало в действие при започване на годината, разрешава на фирмите, които генерират по-голямата част от оборота си в евро, да водят сметките си в тази валута.

Търговската камара на страната твърди, че доста от огромните компании по този начин или другояче към този момент си издават фактури в евро, написа Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР