Чешкият президент Милош Земан разкритикува Русия, че е постъпила глупаво,

...
Чешкият президент Милош Земан разкритикува Русия, че е постъпила глупаво,
Коментари Харесай

Прага: Глупаво е, че Русия ни обяви за неприятелска държава

Чешкият президент Милош Земан разкритикува Русия, че е постъпила неуместно, като е оповестила Чехия за неприятелска страна.  

" Руската страна прави нелепост, тъй като е неточност някогашни другари да се трансформират във врагове ", изясни президентът. 

Руският черен лист бе разгласен в петък. Той включва единствено две страни - Чехия и Съединени американски щати.  Срещу тях ще бъдат подхванати ограничения в сходство с указа на съветския президент Владимир Путин от 23 април тази година. Той разрешава на Чехия да наеме в своето посолство не повече от 19 поданици на Русия, а на Съединени американски щати - нито един.

" Одобрява се приложеният лист на непознатите страни, извършващи вражески дейности във връзка с Руската федерация, жители на Руската федерация или съветски юридически лица ", написа в постановлението, оповестено в петък на съветския формален портал за правна информация.

В края на април Чехия подреди на Русия да понижи по-голямата част от останалия личен състав в посолството си в Прага в отговор на ескалацията на най-големия дипломатически спор сред двете страни от десетилетия. Шпионският скандал пламна, когато Прага изгони 18 съветски дипломати, които дефинира като шпиони. В отговор Москва изгони 20 чешки дипломати. 

Според Прага, двама съветски шпиони, упрекнати в отравяне с нервнопаралитично вещество във Англия през 2018 година, стоят и зад детонация в чешки склад за муниции през 2014 година, при която починаха двама души.

Президентът Владимир Путин предизвести задграничните сили в годишното си обръщение към Народното събрание да не пресичат съветските “червени линии ”, като уточни, че Москва ще ги накара да съжаляват.

Впоследствие Чехия поиска  от съдружниците си в Европейския съюз и НАТО да подхващат дейности в символ на взаимност с Прага и също да изгонят съветски разузнавачи. 

Брюксел обаче реши  да не нагнетява в допълнение напрежението с Москва, като изгони съветски дипломати. Върховният представител на общността за външната политика Жозеп Борел в съобщи, че това не е вярната стъпка сега. 

Позицията на Европейски Съюз обаче може да се промени след срещата на водачите от блока на 25 май в Брюксел. Чешкият външен министър Якуб Кулханек удостовери, че сега дипломатическите старания на страната му са съсредоточени върху срещата на върха, където ще бъдат разисквани връзките с Русия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР