Чешкият президент Милош Земан е готов да одобри правителството на

...
Чешкият президент Милош Земан е готов да одобри правителството на
Коментари Харесай

Милош Земан отказа да одобри Ян Липавски за външен министър в новия Министерски кабинет на Чешката република

Чешкият президент Милош Земан е подготвен да утвърди държавното управление на републиката, формирано от новоназначения министър председател Петер Фиала, само че няма да се съгласи поста на външен министър да бъде ангажиран от номинирания от Пиратската партия Ян Липавски. Това заяви прессекретарят на Земан Иржи Овчачек, представен от TACC, представена от " Фокус ".

" Единственото изключение (от листата с претенденти за министри, препоръчан от Фиала) е Ян Липавски. Президентът на републиката отхвърля да го назначи (за външен министър) ", сподели Овчачек.

Земан уточни по-специално равнището на обучение на Липавски, което не подхожда на поста министър на външните работи. Президентът е смутен и от сдържания му метод към развиването на съдействието в границите на Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия, Чехия), възгледите му за взаимоотношението на републиката с Израел, както и предлагането на този политик да организира „ Судетско-немски дни “ в Чехия (судетските немци, живели по-рано в граничните региони на Чешката република, по отношение на поддръжката на нацистите са били изселени от чешка територия след края на Втората международна война).
свързани новини3101на 06.11.2021
Овчачек акцентира, че чешката конституция разрешава на президента да отхвърли министерски кандидатури, препоръчани му от премиера.

Липавски, както по-рано оповестиха медиите, стана един от основателите на закона за отвод от съображения за национална сигурност при допускане до присъединяване в търга за създаване на нов енергоблок в чешката АЕЦ " Дуковани " на компании от Русия и Китай. Той не споделя провежданата от президента политика на поддръжка за Израел и е извънредно въздържан към концепцията за пренасяне на чешкото посолство от Тел Авив в Йерусалим.

Новият министър председател Фиала съобщи в петък в „ Туитър “, че има намерение да разиска обстановката със Земан в понеделник по отношение на отхвърли на президента да утвърди кандидатурата на Липавски. По-късно той ще осведоми публицистите какви стъпки има намерение да предприеме.

В четвъртък назначеният министър председател съобщи, че е подготвен да апелира пред Конституционния съд, в случай че Земан откаже да назначи оферти от него кабинет. Държавният глава, съгласно него, е задължен съгласно главния закон да утвърди листата на кабинета, който министър председателят ще му показа. Чехия е парламентарна република, в която пълномощията на президента са доста лимитирани.

Фиала сподели още, че във вторник е имал неофициална среща с президента за назначението на ново държавно управление. Това се случи няколко часа след диалога на Земан с Липавски.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР