Чешкият премиер Андрей Бабиш окачестви като атака срещу страната подготвян

...
Чешкият премиер Андрей Бабиш окачестви като атака срещу страната подготвян
Коментари Харесай

Чешкият премиер тръгна на война с Брюксел

Чешкият министър председател Андрей Бабиш окачестви като офанзива против страната подготвян от Европейската комисия отчет, че той е в хипотетичен спор на ползи, предадоха организациите. В тирада пред Народното събрание Бабиш съобщи, че страната няма да губи еврофондове, които са били от изгода за нейното развиване и ръководство на бюджета. " Това е подозрителен одит, офанзива против Чехия и ще повторя още веднъж, нищо няма да бъде връщано ", сподели той. Говорител на Еврокомисията сподели, че тя е спазила всички правила в процедурата на одита. Окончателният вид на отчета ще бъде направен през идните месеци, като се регистрира и позицията на Прага.

От края на април десетки хиляди чешки жители стачкуват против Бабиш и новия министър на правораздаването поради подозрения, че те се намесват в полицейското следствие, което предлага министър председателят милиардер да бъде изправен пред съда. Близо 120 000 души излязоха във вторник вечерта на проява в Прага с искане за оставката на чешкия министър председател. Това е най-голямата проява в Прага от рухването на комунизма през 1989 година " Андрей Бабиш всяка седмица ни дава по още една причина да излезем на проява. Дойде ни до гуша ", съобщи заместник-председателят на неправителствената организация " Милион моменти за народна власт " Бенямин Рол. " Не е обикновено човек, който се намира в сходен спор на ползи и чиито персонални проблеми вредят на цялата страна, да продължава да е министър-председател ", сподели пред събралото се голям брой ръководителят на неправителствена организация Микулаш Минар.

От края на април в Чехия постоянно има митинги против Бабиш и министърката на правораздаването Мари Бенешова, която съгласно стачкуващите цели да попречва правосъдния развой против премиера.

 

 АФЕРА

Според готвения доклад на Европейската комисия, цитати от който се появиха в чешки медии, Андрей Бабиш продължава да получава дивиденти от компанията " Агроферт ", учредена от него и от чието ръководство той публично се отдръпна през 2017 година От документа излиза наяве, че Брюксел желае от Чехия възобновяване на 17.4 милиона евро. Бабиш е обвинен, че преди повече от десетилетие е усвоил дотация от два милиона евро за плантация и конферентен център, като е укрил, че той е техен притежател - нещо, което министър председателят отхвърля. Чешката прокуратура още разисква дали да съобщи делото в съда.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР