Чешкият доставчик на системи за автоматизация ZAT обяви, че е

...
Чешкият доставчик на системи за автоматизация ZAT обяви, че е
Коментари Харесай

Чешка компания ще достави нова система за управление на АЕЦ Козлодуй на стойност €15,5 милиона

Чешкият снабдител на системи за автоматизация ZAT разгласи, че е подписал договорка на стойност €15,5 милиона за доставка на система за ръководство на българската АЕЦ " Козлодуй ", съобщава See News, цитирайки изказване на компанията. Новата система ще бъде доставена през идващите три години. 

" В средата на март ZAT подписа контракт за даване на системата за ръководство на двата работещи блока на централата ", се споделя в изказване на чешката компания.

АЕЦ " Козлодуй " експлоатира два съветски проектирани реактора ВВЕР-1000 с мощ 1000 MW всеки -  5 и 6 блок. Техните лицензи за употреба изтичат надлежно през 2027-а и 2029 година.
 Правителството да договаря със Съединени американски щати за нови мощности в АЕЦ
Правителството да договаря със Съединени американски щати за нови мощности в АЕЦ " Козлодуй ", реши Народното събрание

Технологията е АР 1000

Доставките на RRCS, дружно със сглобяването и възобновяване на първия блок, ще бъдат осъществени през 2025 година, като същата работа ще бъде осъществена на втория блок през 2026-а.

" България беше последното място в Европейски Съюз, където чешката система за ръководство към момента не е внедрена в централи вид ВВЕР. С тази стъпка потвърдихме най-високата си подготвеност в региона на нуклеарната енергетика в Европа, " съобщи Иво Тичи - член на борда на шефовете на ZAT и шеф продажби и внедряване.

Той добави, че RRCS на ZAT за атомни централи е най-съвременната на пазара и дава отговор на изискванията за сигурност, избрани от европейските регулаторни органи.

В момента системите за ръководство и цялото ноу-хау на ZAT са внедрени в към една трета от всички атомни електроцентрали в Европейски Съюз и в 10% от нуклеарните централи по света. Чешката компания създава, проектира и създава системи за ръководство на разнообразни типове нуклеарни реактори с необикновен акцент върху атомни електроцентрали с реактори с вода под налягане.

По-рано този месец американската компания Westinghouse Electric подписа меморандум за съгласие с плановата компания АЕЦ " Козлодуй " -Нова постройка (KNPP-Newbuild). Той е за оценка на опциите за евентуално създаване на един или два реактора в централата, посредством технологията на Westinghouse AP1000 за реактор с вода под налягане.

" Уестингхаус " доставя първото нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " през април 2024 година

АЕЦ " Козлодуй " подписа контракт за доставка с американската компания
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР