Чешката република обяви събота за ден на национален траур, след

...
Чешката република обяви събота за ден на национален траур, след
Коментари Харесай

След масовата стрелба в Прага: Обявиха събота за ден на траур в Чехия

Чешката република разгласи събота за ден на народен печал, откакто въоръжен юноша умъртви 14 души и рани 25 в Карловия университет в Прага.

Президентът Петър Павел изрази своята " огромна горест " и " беззащитен яд от изцяло ненужната " загуба на човешки живот.

Престрелката в Карловия университет не е обвързвана с тероризъм и проведена престъпност, съобщи чешкият министър-председател Петър Фиала. Той назова случая " отблъскващ акт, за който няма опрощение " и изрази съболезнования на околните на жертвите.
 Българска телеграфна агенция
" Това е дело на един уединен човек... Това не е акт на интернационален тероризъм или на проведена група. Получих увещание, че силите за сигурност изцяло управляват обстановката и няма спомагателна заплаха за чешките жители ", съобщи Фиала пред Чешкото радио.

Той съобщи, че събота ще бъде ден на печал, и добави, че знамената ще бъдат спуснати на половина на всички публични здания, а по обяд ще бъде непокътната минута безмълвие в памет на починалите.
Отменени са доста спортни и културни събития.

Това е най-тежката всеобща пукотевица в Чешката република от десетилетия насам, оповестиха локалните медии.
 Българска телеграфна агенция
Чешката полиция заяви на брифинг, че стрелецът се е самоубил, когато полицията се е намесила. Лицето, чиято персона не е доказана, е умъртвил татко си преди да се запъти към Университета. Той е имал законно оръжие.

Насилието в историческия център на града провокира евакуация на цивилните от региона и разполагане на тежко въоръжена полиция.

Стрелбата беше открита във Факултета по изкуствата на Карловия университет, който се намира покрай огромни туристически обекти като Карловия мост от 14-ти век.
 Българска телеграфна агенция
Българското външно министерство съобщи, че няма данни за потърпевши български жители.

„ В момента мога да кажа, че има 11 починали на мястото, в това число стрелецът “, сподели представителят на незабавните служби Яна Постова пред чешката социална телевизия.

„ В момента постройката се изтегля и на мястото има няколко починали и десетки ранени “, заяви полицията.

Службите за незабавна помощ оповестиха авансово за 10 души с тежки пострадвания, най-малко петима със приблизително тежки и до 10 души с леки пострадвания.
 Българска телеграфна агенция
Масовото ликвидиране е най-трагичното, откогато Чешката република е самостоятелна страна от 1993 година

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР