Чешката полиция съобщи, че експлозията във Врбетице през 2014 г.

...
Чешката полиция съобщи, че експлозията във Врбетице през 2014 г.
Коментари Харесай

Взривът в Чехия е трябвало да избухне в България

Чешката полиция заяви, че детонацията във Врбетице през 2014 година не е трябвало да стане на чешка територия, а на българска. Това оповестява „ Дойче Веле “ дружно с информация на чешките управляващи, че съветските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са взели участие във гърмежа, съобщи организация БГНЕС.

Експлозията на муниции в склад във Врбетице през октомври 2014 година, за която Чешката република подозира сътрудници на съветските специфични служби, не би трябвало да се случи на чешка територия. Това заяви министърът на вътрешните работи на Чешката република, първият вицепремиер Ян Хамачек в ефира на чешката телевизия. Според министъра е било планувано боеприпасите да се взривят по-късно, откакто бъдат превозени до България.

По данни на следствието, в покупката е взел участие българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев, който беше токсичен през 2015 година, само че оцеля. Според Хамачек полицията е открила, че съветските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са взели участие във гърмежите (те са имали съветски паспорти на имената на Александър Петров и Руслан Боширов; по време на престоя им в Чехия от 11 до 16 октомври 2014 година, те са употребявали също паспорти на името на жителя на Молдова Николай Поп и жителя на Таджикистан Руслан Табаров). Скоро след отравянето на Юлия и Сергей Скрипал в английския Солсбъри, стана известно, че сътрудниците са работили в полза на Руската федерация.

Седмичникът " Респект " твърди, че Гебрев е доставял оръжие в зони на военни спорове. Както показват редица медии, боеприпасите, съхранявани в склада, може да са били предопределени за доставки в Украйна или Сирия. Чешкото радио оповестява, че във Врбетице „ е избухнало нещо, което Гебрев към този момент е бил купил и е почнал да изнася “. На собствен ред ръководителят на чешкото държавно управление Андрей Бабиш съобщи, че по това време към този момент е било платено за боеприпасите. Премиерът на Чешката република даде обещание, че членовете на държавното управление ще се срещнат с материалите на специфичните служби на страната през днешния ден. На собствен ред Ян Хамачек, по едно и също време изпълняващ служба началник на чешкото външно министерство, съобщи, че информацията за чиновниците на реда ще бъде предоставена за разискване от външните министри на страните от Европейски Съюз.

На този декор антиправителственото придвижване „ Милион моменти за народна власт “ организира протестна акция покрай съветското посолство в Прага. Вицепремиерът и министър на индустрията и търговията Карел Хавличек съобщи по чешката телевизия, че на съветската компания " Росатом " ще бъде неразрешено да взе участие в търга за построяването на нов енергиен блок в атомната електроцентрала " Дуковани " през идващите дни. По-рано чешкият министър председател Бабиш съобщи, че специфичните служби са му дали недвусмислени доказателства за присъединяване на съветски военни разузнавачи в детонацията на муниции в село Врбетице, при което са починали двама души. " Чешката република е суверенна страна и тя би трябвало да реагира на откриването на такива обстоятелства ", акцентира министър председателят в тази връзка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР